Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Говорител на ЕК прогнозира създаване на "Бенелюкс на Балканите"

Маргаритис Схинас смята, че няма обективни причини България и Румъния да не бъдат част от Шенген

Говорител на ЕК прогнозира създаване на "Бенелюкс на Балканите"

Снимка: Ройтерс

Няма обективни причини България и Румъния да не бъдат част от Шенгенското пространство, заяви пред БНР говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Той подчерта, че по време на своето европредседателство България трябва да разсее съмненията сред някои държави от Европейския съюз за приемането ѝ в  Шенген.

Още по темата

“Обзалагам  се като човек, който познава региона, че много скоро, когато България и Румъния станат част от Шенген, цялото това пространство от река Дунав до Бяло море и от Черно море до Халкидическият полуостров, ще бъде едно  пространство, една територия. Това ще бъде “Бенелюкс на Балканите” и тогава ще видите това до какво ще доведе по отношение на взаимната зависимост на валутната обмяна и икономическата активност. Това е само началото”, прогнозира говорителят на ЕК.

По повод на кандидатурата на България за еврозоната и готовността на страната ни за членство в Еврогрупата, Схинас е на мнение, че „няма начин да бъде направен политически жест”.

“Членството в еврозоната е територия, която е много добре нормативно очертана, има много специфични  критерии за това. Прави се задълбочен преглед от страна не само на ЕК, но и от Европейската централна банка. Това е процес, който е много задълбочен и детайлен и няма място за политика. В миналото както Гърция, така и други страни, успяха да минат през вратичките на системата, защото Eвропейската статистическа система не беше с състояние да се увери сама в данните за държавите членки, а по-скоро беше нещо като нотариус - пишеше числата, които държавите ѝ даваха. Сега има нови правила за водене на статистика. Не е истина, ако някой каже, че това е начин да бъде направен политически подарък на страна кандидатка за еврото. Първата истина е, че България ще бъде оценявана по правилата. Втората е, че икономическото представяне на България е изненадващо добро, категоричен е говорителят на ЕК. – Тези, които твърдят, че България би била риск, не са запознати с това какво постига българската икономика от гледна точка на инфлацията и дълга."

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите