Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хората под карантина ще могат да гласуват в мобилни секции

Ще бъде трудно обаче карантинираните в събота преди изборите да попаднат в списъците, предупреждават от ЦИК

Хората под карантина ще могат да гласуват в мобилни секции

Снимка: БГНЕС

Хората под карантина ще могат да гласуват в мобилни или в разкрити в болниците секции. Това става ясно след приетите на първо четене в парламента промени в Закона за извънредното положение.

За измененията гласуваха 128 депутати, 45 бяха против, а 9 гласуваха „въздържал се“, уточнява БНР.

Управляващите предлагат да се възложи на ЦИК изработването на специални правила, които да защитават здравето на избирателите и членовете на секционните комисии.

Депутатите ще имат 4 дни да внесат предложенията за промени за второ четене на законопроекта. 

Още по темата

По време на дебатите Красимир Ципов от ГЕРБ поясни, че ЦИК трябва да предприеме всички действия, за да гарантира избор, който да е съобразен с противоепидемичните мерки:

"ЦИК е органът, който се занимава с цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това, да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка", обясни Ципов, цитиран от БНР.

Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че управляващите създават хаос, като внасят несвойствени задължения в Централната избирателна комисия.

Павел Шопов от „Атака“ пък беше на мнение, че промените трябва да бъдат направени в Изборния кодекс, а не в този закон.

ДПС подкрепят предложенията на ГЕРБ, заяви Хамид Хамид и призова за диалог.

По-рано тази сутрин Димитър Димитров, говорител на ЦИК, обясни в ефира на bTV, че ще бъде трудно хора, карантинирани в събота преди изборите, да попаднат в списъка за гласуване с подвижната урна.

„Ще бъде направено организирано усилие да могат да упражнят правото си на глас хората под карантина с подвижна урна. Една такава подвижна избирателна комисия трябва да получи списък и да посети всички избиратели в него“, обясни още той.

Относно това дали има риск това да се окаже невъзможно и процесът да бъде опорочен, Димитров заяви, че в момента има около 30 хил. души, които попадат в категорията активни случаи по различни класификации, но предстои списъкът да се актуализира и властите ще направят всичко възможно всеки да упражни правото си на глас.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИСС: Приоритет е възстановяване на икономиката и по-високи доходи