IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Вучева: Поведението на опозицията е неуместно

Сметната палата е длъжна по закон да направи анализ на правителствените разходи, не е нужна такава шумотевица, коментира финансистът

10:26 | 02.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Поведението на опозицията не е съвсем уместно, коментира пред Българското национално радио (БНР)  финансистът проф. Христина Вучева. Изказването ѝ е по повод настояването на БСП Народното събрание да възложи на Сметната палата да направи одит на харчовете на кабинета, които не са били разписани в бюджета.

Става дума конкретно за онези разходи и трансфери, одобрени с постановление на Министерски съвет и прехвърлени към бюджетите на първостепенните разпоредители. Времето, което БСП настоява да се провери, е от 10 май миналата година до 31 януари 2018 г. Според Румен Гечев от БСП има основании да се смята, че правителството на Борисов е нарушило закона за бюджета. Жельо Бойчев пък заяви, че така се харчат пари от излишъка и то напълно непрозрачно с постановления на Министерския съвет.

Според Вучева Сметната палата е длъжна по закон да направи такъв анализ и тя ще го направи.

„Тези въпроси можем да си ги задаваме ние хората, журналистите, но не е обяснимо да си ги задават народните представители, които са сътворили цялата тази работа със своите решения. Друг е въпросът дали експертно можем да разсъждаваме, дали така се прави, или не се прави, но решенията, които са взети, можем да ги окачествим като законосъобразни“, обясни Вучева.

Според нея е съвсем отделен въпрос ефективността на решенията.  „Народните представители знаят или трябва да знаят, че по закон всяка година Сметната палата е длъжна и прави подробен преглед, обстоен анализ на изпълнението на бюджета. Те от своя страна са длъжни всяка година да приемат със свои решения отчета за изпълнение на бюджета.

Те точно това не го правят и тук е голямата грешка на дневния ред. Или приемат отчета с голямо закъснение, или не го правят въобще. Така се подценява тази част от бюджетния процес, наречена приемане на отчета на изпълнението. Сметната палата по закон е длъжна и тя ще направи такъв анализ, т.е не е нужно да се вдига такава шумотевица.“, обясни финансистът.

Според Вучева, за да се подобри изпълнението и ефективността на бюджета е необходимо първо да се прегледат законовите разпоредби, а след това да се премине към начин на действие, който налага да се спазват тези законови разпоредби от страна на изпълнителната власт. Нужно е да има и контрол, добави тя

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още