IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изписване на нови терапии според европейските ръководства поискаха пациенти

Пациентски организации настояват НЗОК да въведе механизъм, който да отчита ефективността от прилагането на иновативните лекарства

13:59 | 20.12.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да се спрат течовете и спекулантите в здравната система. Това поискаха пациентски организации на среща с премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев в Министерския съвет. Те декларираха и че ще подкрепят всяко усилие на управляващите в тази посока.

“Смятаме, че отпадането на мораториума за нови лекарства и това да има спокойствие в държавата, е най-доброто решение”, коментира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

На срещата представителите на пациентите са призовали Министреството на здравеопазването и Здравната каса да проведат бързи преговори с фармацевтичните фирми, за да постигнат по-добри финансови условия за подсигуряване на тези лекарства. 

Те са поискали и да се приложат европейските терапевтични ръководства при предписването и отпускането на нови формули, за да се избегне всякакво съмнение за това, че може да има местен лобизъм или някой просто е решил да предписва по-скъпи лекарства.

Според пациентските организации Касата трябва да въведе механизъм, който да отчита ефективността за пациента, тоест има ли оздравителен ефект от прилагането им.

Представителите на пациентите са поставили и по-дългосрочни въпроси – да има ясно разписана концепция за лекарствената политика в България и за преструктуриране на болниците по региони, защото действащият модел е докарал до фалит малките болници.

Още новини четете в Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още