IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунчев: Възможно е и удължаване на срока на новите мерки

Все още се анализират причините за голямата смъртност в България на фона на други европейски страни

11:15 | 22.03.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

„Всичко е възможно. Няма смисъл предварително да натоварваме хората дали ще удължим тези 10 дни. Нека да видим тенденцията“. Това каза по bTV главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в отговор на въпроса каква е вероятността да бъдат удължени новите противоепидемични мерки.

„Каквито и мерки да се налагат, хората трябва да са убедени, че трябва да ги спазват", смята главният здравен инспектор. „И във фитнесите става заразяване", каза той и подчерта, че заразата става там, където има струпване на хора и активност. Кунчев не изключи възможността блокадата да бъде удължена, но не иска да се оставят хората с убеждението, че това ще се случи задължително.

Той се надява на „начало на понижението на пика или поне да има стациониране на новите случаи“ като резултат от новите мерки. Той обаче не се ангажира с определени стойности като брой на новозаразените, тъй като „тази инфекция показа, че няма праг“. 

„Някои болници са изключително натоварени. При 8660 настанени в болници и 690 в интензивни отделения, натоварването в болниците е много голямо. В някои райони на страната те са почти на предела на възможностите си. Има места с натоварване над 90 - 95%. Никой няма да оставим на улицата, но започват да се затрудняват лечебните заведения и затова трябва да затегнем мерките“, каза Кунчев.

„Частта на хората, изкарали COVID-19, и ваксинираните е много малък, за да влияе на целия епидемичен процес. Може би ще има значение след два месеца. Рано е за това“, коментира той.

Все още се анализират причините за голямата смъртност в България на фона на други европейски страни. Според Кунчев за това допринасят много фактори като структурата на населението ни, което е много възрастно, както и големият брой хора с хронични заболявания.

Чакат се резултатите от геномното секвениране на коронавируса при заразените българи, прибрали се от почивка в Африка, за да се види дали става въпрос за южноафриканския или нигерийския вариант на болестта. Засега обаче това, с което се бори България, е английският щам, обясни Кунчев. По неговите думи "ние винаги ще догонваме коронавируса" и постоянно ще се появяват нови негови мутации.

По темата с ваксините Кунчев заяви, че стига да дойдат необходимите ваксини, които чакаме, сме в готовност да постигнем 40 000-50 000 ваксинирани на ден. Що се отнася до разработката на българската ваксина в БАН, Кунчев каза: „Песимист съм - и да излезе, и да е качествена няма да има пазар за нея, защото на момента вече има много препарати за имунизация срещу коронавирус, конкуренцията е голяма и дори големи фармацевтични компании се отказват да разработват нови".

За седми пореден ден над 20% от направените у нас тестове за коронавирус са положителни, сочат данните за последното денонощие. Новите потвърдени случаи са 943 при направени 4410 теста. Продължава да се повишава броят на приетите в болница с вируса - в момента това са 8660 души, от които 690 са в интензивни отделения. Отчетените починали с Covid-19 за последното денонощие са 53, а излекуваните - близо 600. Най-много са новите случаи в София-град - 293. Следват Бургас със 116 и Варна - 78.

Националната информационна система показва, че у нас Covid-19 е констатиран при 11 209 лица-медицински служители. 11 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа.

От днес за десет дни са в сила нови ограничителни мерки за цялата страна. За периода от 22 до 31 март в България се въвеждат нови противоепидемични мерки, които целят да ограничат разпространението на Covid-19 у нас. Причина за въвеждането на ограниченията са хилядите новозаразени с коронавируса на дневна база, както и рекордният брой хоспитализирани в болниците. 

От днес за десет дни се преустановяват присъствените занятия в детските градини и училищата в изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Учебният процес за учениците от 1-и до 12-и клас, практиките, стажовете, дуалната система на обучение, изнесените учебни часове и изпитите в училищата, ще се провеждат от разстояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Абе, донерджийо гастербайтер, ти си мислиш, че ако има ново правителство , няма да има мерки ли??!Бели си картофите, че след малко Сезгин с мотопеда трябва да разнесе новите поръчки и пак ще те отнесеш хокане на анадолски акцент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
победа на избори в условия на локдаун, недостиг на ваксини и хаотично управление на кризата не означават нищо.после камъните ще са по-големи и сопите по-дълги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
да Одължат колко да Одължат най-много до 4ти Април и после айде чал, еее ако болшинството глyпaци гласуват пак за същите папагали то тогава още бая ше удължават ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още