Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗП съди 9 дружества за бързи кредити

Проверени са 56 фирми за бързи кредити, регистрирани в БНБ, като при всички са установени различни нарушения, съобщи Димитър Маргаритов

КЗП съди 9 дружества за бързи кредити

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е установила неравноправни клаузи при 56 проверени дружества за бързи кредити, регистрирани към БНБ. С 9 от компаниите обаче разрешаването на казусите е стигнало до съда. Това съобщи в ефира на Българското национално радио (БНР) председателят на Комисията Димитър Маргаритов.  

Той уточни, че нарушенията понякога са свързани единствено със срокове за уведомяване. „В 9 от случаите обаче са внесени колективни искове в съда. Всички останали са предприели мерки за промяна на общите си условия и ние осъществяваме последващ контрол дали това се спазва“, обясни председателят на КЗП.

Маргаритов предупреди потребителите, че тези кредити са скъпи и трябва да се подхожда с внимание към тях, защото имат своята цена. 

Още по темата

Той коментира и европейския механизъм за отпадане на геоблокирането и двойните стандарти при пазаруването онлайн. По думите му не трябва да има ограничения по географски признак. „И в този смисъл действащата наредба, според мен, сваля една много важна граница и показва много ясно, че не може да има каквито и да е било дискриминационни критерии по потребителски признак“, каза председателят на КЗП.

Освен новия регламент има и редица други правила, които улесняват въвеждането на тези основни, свързани с отпадането на геоблокирането, посочи още той и обясни, че са отпаднали всички възможни такси при плащане в онлайн пространството с дебитни и кредитни карти на територията на ЕС.

„Освен това националните контролни органи ще имат възможност да предприемат някои мерки, които са свързани с неспазването на правилата – да свалят онлайн съдържание, което противоречи на новите правила. Така че мисля, че целият този пакет способства и за изравняването на правилата и възможността гражданите на ЕС да пазаруват свободно по тяхна преценка това, което са набелязали, на цените, на които им се предлага най-изгодно“, посочи Маргаритов.

Според него това е по-голям пробив, отколкото планираните промени по отношение на двойните стандарти при храните.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията