IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз подкрепя протестите на общинските болници

Ако държавата не предприеме спешни мерки за обезпечаване дейността на общинските лечебни заведения, рискуваме системата да спре да работи, посочват от БЛС

18:18 | 12.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) подкрепя протестните действия на Националното сдружение на общинските болници, организирани на 15 януари. Това съобщават от съсловната организация.

БЛС припомня своята принципна и последователна позиция, че "здравето е капитала на една нация, основна ценност и приоритет, част от националната сигурност на всяка държава". 

От БЛС напомнят за критичното състояние на най-малко 12 от общинските болници в страната, които са пред фалит, като се добавя, че в най-тежко положение са болниците в Свищов, Белоградчик, Омуртаг, Тутракан, Петрич, Чирпан, Ловеч и Гоце Делчев.

"Ако държавата не предприеме спешни мерки за обезпечаване дейността на общинските лечебни заведения, рискуваме системата просто да спре да работи - контингента от пациенти ще трябва да се пренасочи към областни и университетски болници, които поради лимитиране на дейността им, няма да могат да отговорят на нуждите на гражданите".

"В условията на тази здравна катастрофа, УС на БЛС застава зад справедливите протестни действия на колегите и апелира за светкавична реакция на държавата относно финансовото стабилизиране на общинското здравеопазване", се посочва в позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още