Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лято 2021: 42 плажа без намаление в цените на плажните принадлежности

От общо 133 морски плажа на българското Черноморие безплатни чадъри ще имат 13 ивици, 52 ще са с цени до 5 лв.

Лято 2021: 42 плажа без намаление в цените на плажните принадлежности

Снимка: Pixabay

През новия летен сезон от общо 133 морски плажа на българското Черноморие безплатни ще са общо 13 ивици, с цени от 1 до 5 лв. с ДДС са 52 плажа, без намаление към настоящия момент са 42 плажа. Това съобщават от Министерство на туризма.

Кабинетът предложи на концесионерите да намалят цените на чадъри и шезлонги и за това лято. От своя страна Министерският съвет ще понижи концесионната такса за този летен сезон със съответния процент на редукция.

Морски плажове без чадъри и шезлонги са общи три - Рибарски, Батовски и Созопол – запад част 2. На 23 морски плажа се уточняват параметрите на потенциалните споразумения.

На 7 морски плажа, възложени на концесия, чадъри и шезлонги ще са безплатни за летен сезон 2021 г. от общо 87 действащи концесионни договора, а именно: Ривиера, Буните 2, Обзор Мотела, Бургас – север, Бургас - централен, Приморско – централен, Къмпинг "Нестинарка“. 

Още по темата

Концесионерите на 29 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадър и шезлонг. На 37 морски плажа, възложени на концесия, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 лев с ДДС до 6 лева с ДДС. 

​Към настоящия момент са подготвени 39 споразумения с концесионери, другите са в процес на подготовка.

На 6 морски плажа, отдадени под наем, чадъри и шезлонги ще са безплатни за летен сезон 2021 г., а именно: Шкорпиловци – юг, Ахелой, Атанасовска коса, ч. 1, Попски плаж - север 5, Царево Централен, Устие на река Велека.

Наемателите на 21 морски плажа от общо 43 морски плажа, отдадени под наем, са отправили уведомления до министъра на туризма за намерението си да намалят цените на чадър и шезлонг за летен сезон 2021 г. Уведомленията се разглеждат и процедират, като някои от тях подлежат на връщане за некоректно подадени данни. 

Наемателите на 13 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадър и шезлонг. 

На 15 морски плажа, от заявилите наематели, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 лев с ДДС до 5 лева с ДДС. 

На 2 морски плажа е установено, че не се предоставят изобщо чадъри и шезлонги и съответно предложението за намаление е неприложимо.

Проверка на Министерство на туризма в началото на юни е установила незначителни нарушения при инспекцията на приблизително една четвърт от охраняемите морски плажове (37 охраняеми и 1 неохраняем морски плажа).

От ведомството констатират, че към настоящия момент по морските плажове тече усилена подготовка за летния сезон. 27 от проверените морски плажове са напълно изрядни и очакват своите посетители, 6 са все още в процес на подготовка, като причината е лошото време в началото на сезона и епидемичната обстановка в страната. През последните дни на голяма част плажове тече процес по поставяне на плажни принадлежности. Само на един плаж в Ахелой не е започнала подготовката за летния сезон.

По повод на по-ранните публикации в медиите за разполагане на бетонови пети като основи за последващо монтиране на преместваеми обекти на морски плаж „Смокините-север“, община Созопол, област Бургас, плажната ивица в района беше една от първите, проверявана от екипите на Министерство на туризма. На този морски плаж също тече подготовка по разполагане на плажни принадлежности. Планираните за поставяне преместваеми обекти, за които вече са издадени разрешения за поставяне от община Созопол, няма да бъдат разполагани през летния сезон 2021 г. Всички задължителни дейности на морския плаж са изрядни.

Проверките продължават и експертите на ведомството ще проверяват през целия летен сезон морските плажове. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 юли