IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари ще отчитат прегледите на пенсионерите с касови бележки

Отчитането с касов бон е записано в Закона за здравното осигуряване

10:47 | 22.01.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Личните лекари вече ще трябва да отчитат прегледите на пенсионерите чрез номерата на издадените касови бележки, съобщава Bulgaria ON AIR. Само по този начин държавата ще им изплаща остатъка от стойността на таксата в размер на 1,90 лв.

От съсловието обаче са категорично против законовата промяна и очакват увеличаване на опашките по кабинетите.

Според председателя на дружеството на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов промяната е въведена тихомълком. 

От Националната здравноосигурителна каса посочват, че крачка назад няма да бъде направена и имало закони, които трябва да бъдат спазвани.

Изискването личните лекари да отчитат прегледите на пенсионерите с номера от касови бележки да бъде отложено за 1 април тази година с влизането в сила влиза Националния рамков договор, поискаха от Българския лекарски съюз (БЛС).

Отчитането с касов бон е записано в Закона за здравното осигуряване с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.

Според Лекарския съюз НЗОК няма практическа възможност да обработва финансовата документация в този й вид, тъй като в информационната й система липсват софтуерни и технически алгоритми за това. В резултат общопрактикуващите лекари и зъболекарите няма как да изпълняват разпоредбата, посочват от БЛС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още