Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мая Манолова обеща сигналите на Светослав Илчовски да стигнат до органите

Депутатите изслушаха бизнесмена, който разказа за "кухи" сделки и принуда да продава своя продукция под пазарната стойност

Мая Манолова обеща сигналите на Светослав Илчовски да стигнат до органите

Светослав Илчовски. Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След разгорещени спорове за дневния ред и изказаните опасения, че заседанието на парламентарната комисия за ревизия на държавното управление може да окаже влияние върху търговията на Българската фондова борса (БФБ) и върху състоянието на пенсионните дружества, в крайна сметка депутатите успяха да изслушат бизнесмена Светослав Илчовски.

Той даде обяснения по актуални теми в комисията, разследваща дейността на държавните компании през последните 10 години, и заяви, че участва в заседанието по собствена воля и като обикновен гражданин, както и че не познава "известни арестанти".

Бизнесменът декларира, че дейността му е непрекъснато проверявана от данъчните служби и дори и в момента тече такава. След заседанието информацията, предадена от Илчовски, ще бъде предоставена на компетентните органи, включително и на Националната агенция за приходите (НАП), заяви председателят на комисията Мая Манолова.

По-късно тя обяви, че информацията и документите от изслушванията, ще бъдат предадени до редица институции - до прокуратурата, до европейската прокуратура, до министерство на правосъдието, до МВР, до омбудсмана, до Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, до КЗК, КФН и НАП. 

Зърнопроизводителят посочи, че всяка година получава субсидии от европейските фондове - средно по 4 млн. лева. Той допълни, че е проверяван от Фонд "Земеделие" и е глобяван за дребни нарушения.

Още по темата

В отговор на въпроси на Румен Гечев (БСП) Илчовски обясни, че обявените от него "кухи сделки" с "Градус" са били на стойност "60-70 млн. лева" и са извършени в срок от няколко месеца през 2017 година, или преди листването на компанията на пода на Българската фондова борса (БФБ - София), което се извърши през 2018 г.

По-рано днес акциите на "Градус" загубиха 10% от цената си в търговията на БФБ.

Светослав Илчовски посочи още, че е продавал всяка година по 30-40 хил. тона зърно на "Градус" с цени 15-20 лева на тон под пазарните нива. Това се случвало в периода 2014-2020 година.

В комисията присъстваше и Иван Ангелов, член на Съвета на директорите на засегнатата компания. За него Илчовски коментира още, че е подарил златни кюлчета на премиера в оставка Бойко Борисов през 2017 г. Според бизнесмена тези кюлчета по-късно са били част от снимките, изтекли от дома на Борисов в Бояна, и допълни, че на снимките се виждат номера на кюлчетата, които могат да бъдат проследени.

От ГЕРБ коментираха, че не смятат бизнесмена за надежден свидетел. Тома Биков (ГЕРБ) попита дали има обвинение във връзка със заплаха за убийство, повдигнато срещу Илчовски. Той обясни, че делото вече е прекратено и то е било част от плана за отнемането на бизнеса му. Делото е било разгледано в съда в Стара Загора.

Светослав Илчовски заяви още, че е предал на ръководството на комисията документи за фиктивни сделки, извършени от неговата компания по искане на управляващите. Тази информация не беше представена публично.

Иван Ангелов е в средата.

"95% от нещата, които Илчовски изрече, бяха лъжи", заяви от своя страна Иван Ангелов, съсобственик на "Градус". Той изтъкна, че може да докаже, че е купувал от Илчовски на по-високи цени от други доставчици с фактури за царевица например.

Ангелов беше категоричен, че ще даде Илчовски на прокуратурата, защото "непрекъснато лъже". Той определи също като "брутална безогледна лъжа" твърдението, че е използвал името на премиера, за да получава по-ниски цени от Илчовски.

На заседанието на комисията в сряда (5 май) беше взето решение документите, които предоставя бизнесменът, да бъдат прегледани на закрито заседание, защото съдържат чувствителна информация.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев посочи, че комисията е фарс и е първата в историята, която заседава след края на Народното събрание. Председателят на комисията Мая Манолова поиска отстраняването му от страна на квесторите заради нарушаване на реда, но все пак той остана в залата.

Преди това се провали изслушването за застрояването на Алепу, защото в комисията не се явиха представители на институциите, сред които Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), "Главболгарстрой" и други.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията