IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 261 хил. души вземат енергийни помощи за отоплителния сезон

Еднократната финансова помощ от 300 лв. на лица в риск се изплаща от днес

16:57 | 09.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Над 261 хиляди лица са получили помощ за отопление за петте месеца на отоплителен сезон 2021-2022 година. Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на редовния блицконтрол.

Министър Донев отговори на въпрос за енергийните помощи на народния представител Антон Тонев от ПГ "Продължаваме Промяната", предава БТА.

Донев уточни, че помощта за този отоплителен сезон е увеличена с 6,8% и съответният й размер е 523 лв. Той припомни, че допълнително, с решение на правителството, е била отпусната допълнителна еднократна финансова помощ в размер на 300 лв. на лица и семейства, които са в риск и имат необходимост от подпомагане. По думите му с тази еднократна финансова подкрепа са били подпомогнати 27 349 лица. Той посочи, че от днес тези 300 лв. се изплащат. 

"Най-много от помощта за отопление са се възползвали в областите Пловдив, Благоевград и Враца", каза Донев. Той припомни, че въпросната еднократна финансова подкрепа от 300 лв. е била осигурена чрез допълнителен трансфер от централния бюджет в размер на 15 млн. лв. и обхваща всички лица, които поради повишаване на определения диференциран доход с до 30 лв. не са попаднали в обхвата на целевата помощ за отопление.

Социалният министър Гълъб Донев отговори и на въпрос как са подпомогнати малките и средни предприятия. По думите му по ОП "Иновации и конкурентоспособност за периода 20 септември - 7 декември са изплатени 157 млн. лв, сключени са 1968 договора на стойност 98 млн. лв.

Малките и средни предприятия са подпомагани за справяне с пандемията и по мерките за запазване на заетостта "Запази ме" и "Заетост за теб".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още