IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Нанков: Догодина започва процедурата за тунел под Шипка

До 3-4 години ще има магистрала от София до Велико Търново, съобщи регионалният министър

10:34 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Догодина започва процедурата за тунел под Шипка, съобщи в ефира на bTV регионалният министър Николай Нанков.

„Този тунел ще е най-дългият в страната - 3 километра и 200 метра. Има много голям интерес от страна на чуждестранни компании и инвеститори за това строителство. Дори и да не се стигне до чужди инвестиции, държавата ще отпусне средства за строежа на този тунел”, каза министърът.

По думите му обаче е твърде рано да се говори за тунел под Петрохан, където тепърва ще се прави предпроектно проучване. 

Според Нанков до 3-4 години ще има магистрала от София до Велико Търново. До 2024 очакваме цялата автомагистрала „Хемус“ да е готова, уточни министърът.

Той е категоричен, че строителството е бързо и качествено, но проблемът е в процедурите, докато се стигне до него.

За тол системата и винетките, които в момента обсъждат депутатите, Нанков каза, че от януари следващата година влизат в сила електронните винетки. За камионите се въвежда тол такса на база изминато разстояние. Хартиените винетки ще важат, докато им изтече срокът.

В четвъртък Нанков инспектира рехабилитацията на участък от пътя Велико Търново – Горна Оряховица през Арбанаси. Пътният участък се рехабилитира основно, като средствата за това – около 2.2 млн. лв., са осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Ремонтните дейности стартираха в края на май месец, а срокът на изпълнение е 3 месеца.

През есента бе ремонтиран и участъкът Велико Търново – Арбанаси, който бе изцяло преасфалтиран, на места – разширен, оформено бе и отводняване край шосето. Местата, на които съществуваше опасност от свлачищни процеси, бяха укрепени.

Нанков инспектира и строителството на моста към село Шемшево, област Велико Търново. През 2017-та година при бедствието там част от моста беше разрушен. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпусна над 1.1 млн. лв. за изграждането на новото съоръжение, което е и най-прекият път от Велико Търново към няколко големи села в района, включително Леденик, Пушево, Буковец, Керека и др.

Новият мост, който ще е основна връзка и с промишлената зона на Велико Търново, ще е с около 2 метра по-висок, широк 10 и дълъг близо 40 метра. Ще има две ленти за движение, осветление и ще бъде със завишена товароносимост. Мостът е разположен встрани от предишния, така че подходът към него да не бъде със завой.

Очаква се новото съоръжение да бъде готово през септември месец тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още