IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата мегаагенция ще поддържа публичен регистър за държавните предприятия

В два проекта за правилници, свързани с дейността на институцията, се залагат принципи за прозрачност и отчетност на дружествата

10:23 | 21.02.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Мегаагенцията за държавните предприятия ще поддържа публичен регистър на дружествата с данните за тях, бизнес програмите им и тяхното изпълнение, отчети, прилагани счетоводни стандарти и т.н. Публично ще се оповестяват тримесечни и годишни отчети, счетоводни баланси, анализи на дейността, доклади на одитори, други доклади и декларации.

Това предвижда проект на правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия, предложен от Министерството на финансите.

Investor.bg припомня, че правителството реши през май 2019 г. да обедини държавните агенции за приватизация и инвестиции в една мегаагенция за публичните предприятия и инвестициите. Промените в Закона за публичните предприятия, предложени от кабинета, депутатите приеха окончателно в края на септември 2019 г. 

България б поела ангажимент пред Европейския съюз да подобри управлението на държавната собственост и да гарантира, че политици няма да се намесват в държавните дружества. Ако законът не бе приет, това би означавало и отлагане на влизането в ERM II, т.нар. чакалня за еврозоната. За да отговорят на изискванията на Брюксел, министерствата на икономиката и финансите разработиха нов проектозакон за държавните предприятия. В него икономическото ведомство сложи и допълнение, с което да отпадне забраната за приватизация на определени държавни дружества и обособени части от тях, както и създаването на мегаструктурата, която да обедини Агенцията за инвестиции с тази за приватизация и следприватизационен контрол.

До 12 януари т.г. трябваше да са готови правилникът за дейността на новата Агенция и правилникът за прилагането на закона, но министерствата на икономиката и финансите, които трябваше да ги предложат, се забавиха. Обществените обсъждания на двата документа ще текат до края на февруари – началото на март, т.е. ще могат да влязат в сила вероятно до края на третия месец от годината. Документите са публикувани на портала за обществени консултации strategy.bg.

През тази година Агенцията, която явно ще се структурира бързо, има две основни задачи. До края на октомври институцията ще трябва да представи първия си годишен обобщен доклад за публичните предприятия, а до края на тази година – да изготви план за извършването на оценки за представянето на предприятията през 2021 г.

Функции на мегаагенцията

Новата Агенция за публичните предприятия получава 65 щатни бройки за персонал, разпределен в 5 дирекции, предвижда проектът на правилник за дейността и.

Структурата ще разработва политиката за участието на държавата в публичните предприятия в сътрудничество с органите, упражняващи правата на държавата в публичните предприятия. Политиката ще се одобрява от Министерския съвет. При актуализации на политиката за публичните предприятия ще се провеждат обществени консултации, предвижда проектът на правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия.

Агенцията ще оценява бизнес програмите на предприятията и тяхното изпълнение, ще координира държавната политика за публичните предприятия и ще организира и осъществява приватизация, както и следприватизационен контрол. Всички приватизирани предприятия, части от предприятия и активи също ще се включат в публичен регистър.

Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
mvr0306
преди 4 години
Май затова най-добре, всички да се назначат в държавната и общинска администрация, дето ще се осигуряват на реалната заплата и всичко ще е ок? А кой ще пълни бюджета? Добър или лош, частния бизнес е този който храни администрацията, и съответно тя трябва да е пестелива в харчовете си, защото харчи чужди пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Отдавна мина времето когато се даваха пари под масата. Вече хората работят на минималната и под минималната заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
"реалния частен сектор" - кой? Тоя дето не осигурява служителите си на заплатата която дава под масата, реже отпуски, няма бонуси, изкуствено държи ниски заплати и експлоатира човешкия труд, за да може шефа да си купи яхта и вила?! За тоя ли реален частен сектор говориш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
то и не е много изгодно от финансова гледна точка, по статистика средните заплати в държавния сектор са по гоелми от частния ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
mvr0306
преди 4 години
Някой ще остане ли да работи в реалния частен сектор в тази държава? Само агенции, структури, стратегии и планове за светлото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още