IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата мегаагенция ще поддържа публичен регистър за държавните предприятия

В два проекта за правилници, свързани с дейността на институцията, се залагат принципи за прозрачност и отчетност на дружествата

10:23 | 21.02.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерският съвет ще решава за участието на държавата в предприятия, както и за тяхното преобразуване и прекратяване, допълва се в правилника.

Прозрачност и отчетност – водещи принципи

И в двата документа се залагат прозрачност, отчетност, еднакво третиране на съдружници и акционери, достъп до дългово финансиране при пазарни условия, провеждане на конкурси за управители, които ще се номинират и избират от специална комисия. Членовете на управителните органи трябва отговарят на определени критерии за професионален опит, образование и квалификация, репутация, други умения.

В 30-дневен срок след изтичането на всяко тримесечие и до 25 април на следващата година, публичните предприятия представят в Агенцията за публичните предприятия и контрол, чрез електронно-информационна система, тримесечни и годишни финансови отчети, анализи и доклади за дейността си, изготвени в съответствие с глава седма „Публично оповестяване“.

В срок до 30 юни на годината, следваща отчетния период, публичните предприятия представят в Агенцията за публичните предприятия и контрол, чрез електронно-информационна система , одитираните годишни финансови отчети (индивидуални и консолидирани) заедно с одобрените бизнес програми, както и отчети за степента на изпълнение на показателите, заложени в бизнес програмите.

До изграждането на електронната система документите ще се изпращат към Търговския регистър по електронна поща, предвиждат текстовете.

Големите публични предприятия с нетна балансова стойност на активите не могат да държат повече от 25 на сто от парите си в една банка. Правилото няма да се прилага за държавната банка (Българската банка за развитие - бел.авт.), както и за предприятия, които управляват европейски пари

Продажбата на имоти на публичните предприятия ще е чрез електронен търг, а на дълготрайни материални активи – с търг или конкурс. Търгове и конкурси ще се провеждат и при отдаване на имоти под наем и сключване на договори за застраховки. Цените на активите ще се определят от независим оценител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
mvr0306
преди 4 години
Май затова най-добре, всички да се назначат в държавната и общинска администрация, дето ще се осигуряват на реалната заплата и всичко ще е ок? А кой ще пълни бюджета? Добър или лош, частния бизнес е този който храни администрацията, и съответно тя трябва да е пестелива в харчовете си, защото харчи чужди пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Отдавна мина времето когато се даваха пари под масата. Вече хората работят на минималната и под минималната заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
"реалния частен сектор" - кой? Тоя дето не осигурява служителите си на заплатата която дава под масата, реже отпуски, няма бонуси, изкуствено държи ниски заплати и експлоатира човешкия труд, за да може шефа да си купи яхта и вила?! За тоя ли реален частен сектор говориш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
то и не е много изгодно от финансова гледна точка, по статистика средните заплати в държавния сектор са по гоелми от частния ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
mvr0306
преди 4 години
Някой ще остане ли да работи в реалния частен сектор в тази държава? Само агенции, структури, стратегии и планове за светлото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още