IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС одобри 4,7 млрд. лв. за здраве догодина, парите за болниците растат най-много

Осигуряват се навсякъде повече средства, не само за същите дейности, има и много нови дейности, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

20:05 | 03.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът прие финално Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2020 година след дебати, продължили четири часа.

Финансовата рамка от над 4,7 млрд. лв. в бюджета на Здравната каса за 2020 г. бе приета окончателно от депутатите. В бюджета на НЗОК за 2020 г. са предвидени общо 2,2 млрд. лева за болнична помощ, а за лекарства - 1,2 млрд. лв. За дентална помощ са предвидени близо 180 млн. лв. Най-чувствително е увеличението за болничната помощ - с 233 млн. лв.

Сред най-важните одобрени промени е увеличението на средствата за извънболнична помощ с още 12 млн. лв. От резерва на НЗОК бяха заделени допълнителни 6 млн. лева за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лева за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ и 3 млн. лева за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

С приетите на второ четене промени в закона се разширяват възможностите на  новооткритите болници да сключват договори с НЗОК по нови клинични пътеки и процедури. По предложение на председателя на здравната комисия Даниела Дариткова бе предложено и прието овите болници, сключили договор с НЗОК през 2019 година, да могат да договарят заплащане за нови дейности през 2020 година при условие, че така няма да се надхвърлят предвидените прогнозни бюджети. 

Сериозна полемика сред депутатите предизвика отпадането на текста, който предвиждаше създаване на списък с лекарства, изключени от общия механизъм за отстъпки. В този списък трябваше да влязат лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък, които нямат терапевтична алтернатива при лечение на заболявания за лекарствени продукти по списък за базова терапия на онкологични и онкохематологични заболявания; коагулопатии и други редки заболявания с разнородни характеристики; лекарства, които се прилагат самостоятелно, в терапевтични схеми и са безалтернативни, гарантират живот, осигуряват лечение на критични състояния, застрашаващи живота. Текстът беше оттеглен от вносителя д-р Даниела Дариткова.

Според БСП и депутата проф. Георги Михайлов това е списък на отпадащите от пазара медикаменти, които отпадат, защото дистрибуторите са неудовлетворени от предлаганите им условия. Така 99, 9 млн. лв., които бяха отделени за това перо, днес бяха разпределени отново като  68 млн. лв. отидоха за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специализирани медицински грижи и за домашно лечение на територията на страната, а 31, 9 млн. лв. за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и продукти при животозасращаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги.

Лечението за онкологични и онкохематологични заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, ще продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечението, приеха депутатите. 

Георги Михайлов /"БСП за България"/ коментира, че с този текст се създава възрастова сегрегация и трябва да се преразгледа.

Даниела Дариткова /ГЕРБ/ обясни, че това предложение е дадено от детски онкохематолози, които продължават да лекуват тези пациенти, но не получават заплащане от НЗОК. Тя обясни, че с този текст се дава позитивна опция на детските отделение по онкохематология да си довършат лечението на пациентите. Когато си навършил 18 г., ти така или иначе започваш лечението си на друго място, не в детските онкохематологични отделения, коментира Дариткова.

Очаквано опозицията отправи критики, свързани с липсата на реформа в здравната система и на мерки за профилактика и превенция.

Нигяр Джефер от ДПС призова за повече средства за скрининг и диагностика и за извеждане на дейности в извънболничната помощ.

Според депутата от ДПС Джевдет Чакъров проблемите в здравеопазването не са натрупани сега, а в годините. Той припомни, че в момента се отделя  4,5% от БВП за здраве, но реално разходите за здравеопазване са 8%. По думите му най-притеснителното е, че доплащането от пациентите продължава да е най-високото в ЕС. В същото време разпределението на средствата не е балансирано - 50% от бюджета са за болнична помощ, 30% -  за лекарства, едва 20% за всички останали пера.

Oт БСП настояваха за промяна, която да осигури безплатни лекарства за децата до 14 години, която обаче не бе приета.

С този бюджет се осигуряват навсякъде повече средства, не само за същите дейности, а има и много нови дейности, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след приемането на бюджета. Той посочи, че има нарастване на разходите в извънболничната помощ. 

Министърът обясни, че средствата за лекарства за редки и онкологични заболявания първоначално са били извадени в отделен списък, който обаче още не е готов и никой не знае какъв ще бъде, затова е било възстановено старото правило. "Не са намалени разходите за тези лекарства и хората ще си получат необходимите лекарства", успокои Ананиев в кулоарите, цитиран от БТА. Новият модел в здравеопазването ще го работим през 2020 г., за да може да влезе в сила от 2021 г., коментира министърът.

Следващата година ще имаме гарантирана финансова устойчивост на системата на здравноосигурителните плащания, коментира пред журналисти в парламента председателят на здравната комисия в НС Даниела Дариткова от ПГ на ГЕРБ във връзка с приетия на второ четене бюджет на НЗОК за догодина. Според нея това ще даде възможност преговорите с Българския лекарски съюз за новия Рамков договор за 2020 г. да започнат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още