IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвинените за кибератаката срещу НАП вече са трима

Собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров се издирва с европейска заповед за арест, били ударени данни на застраховател и интернет доставчик

14:50 | 25.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Специализираната прокуратура привлече три лица към наказателна отговорност за хакерската атака срещу базата данни на НАП, съобщиха от държавното обвинение.

Става дума за компютърния специалист Кристиян Бойков, търговския директор на фирмата „ТАД Груп“ Георги Янков, а като трети обвиняем е привлечен и собственикът на фирмата Иван Тодоров, като прокуратурата го обяви за общодържавно издирване с Европейска заповед за арест.

Тримата вече са с обвинение за тероризъм, което предвижда от 5 до15 години затвор. Бойков е посочен за извършител, а Янков и Тодоров – като подбудители с цел да се създаде смут и страх в населението. По-рано в сряда бе съобщено за повдигнати обвинения в тероризъм само на Бойков и Янков.

Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други, обявиха от прокуратурата.

От държавното обвинение са категорични, че в интерес на разследването е на този етап имената на институциите и дружествата да не се огласяват.

Заради новото обвинение компютърният експерт Кристиян Бойков е с изменена мярка за неотклонение – от „Подписка“ в „Парична гаранция“ в размер на 20 хил. лева. Такава беше гаранцията на Георги Янков.

От информацията на прокуратурата става ясно, че със случая се занимават Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ, като е възможно след събиране на доказателства да бъдат привлечени и други обвиняеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Всяка фирма дето има два три компютъра вече може да бъде обвинена в тероризъм?Ако пък е софтуерна направо си плаче да я обвинят!?!Това искат да ни кажат специалните прокурори!Или си с нас и даваш или ставаш терорист!?!Ужасни времена ми чакат! Почти като 1944 година и точно есента предстои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още