IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН признава България за развита икономика макар и не сред най-богатите

Организацията прогнозира ръст на българската икономика от 3,6% през 2018 година и продължаващ спад на безработицата

20:34 | 12.12.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е страна с развита икономика макар и още да не се нарежда сред страните с най-високи доходи в световен мащаб, пише в последния доклад на ООН с преглед на икономическата ситуация и прогноза за 2018 година.

В групата на развитите икономики попадат 36 държави - всички членове на ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Исландия, Норвегия и Швейцария. 17 държави са в списъка с икономиките в преход - основно това са държавите от Балканския полуостров, Русия, Украйна, Молдова, Армения, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Най-голяма е групата на развиващите се икономики - 124 държави, в която група прави впечатление присъствието на Турция. Тук са и Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които от друга страна са в групата на най-богатите държави в света.

Страната ни, заедно с останалите държави на Балканите (без Гърция), се нареждат в групата на държави със средни доходи на базата на брутния национален доход на човек от населението към юни 2017 година (между малко под 4 хил. долара и 12,2 хил. долара). В нашата група са още Русия, Китай, Бразилия и други. Най-богатите държави в света са повечето европейски държави, добре познатите икономически лидери - САЩ, Япония, Сингапур, както и Тринидад и Тобаго, Уругвай, Чили и Катар.

Прогнозата на ООН за развитието на икономиката на България показва, че през тази година ръстът ще бъде 3,6%. През 2018 година увеличението на брутния вътрешен продукт ще се запази в същите граници, а през 2019 година ще има ускорение до 3,8%.

Организацията очаква и спад на безработицата - от 6,2% през тази година до 5,9% през 2018 година и 5,7% през 2019 година.

За сравнение прогнозата за Румъния показва, че през тази година експанзията за румънската икономика ще бъде в рамките на 5,9%, но следва забавяне през следващите две години до 4,5 на сто.

Като цяло страните от ЕС ще отчетат ръст на икономиката от 2,2% през тази година, като следва забавяне до 2,1% през 2018 година и до 1,9% през 2019 година. Безработицата в общността ще остане на ниво от малко над 7% през следващите две години, показва още докладът.

От ООН отбелязват, че в последните десет години светът беше белязан с икономически кризи, започвайки от глобалната финансова приза през 2008 година, продължавайки през проблемите с публичния дълг в Европа и падането на цените на суровините.

Очакванията са, че през тази година глобалният икономически растеж ще бъде 3%, което представлява значително повишение спрямо 2,4% през 2016 година. Това е най-бързият ръст от 2011 година досега, отчита още организацията. Прогнозата за следващите две години са, че този ръст ще се запази.

Трудовият пазар продължава да показва признаци на подобрение, отчитат още от ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Най-накрая да прочета нещо умно....Напук на всички нихи листи има кой да даде обективна оценка....Да. Ние си го знаем, че сме развита икономика.....Да. Защото произвеждаме стоки да почти 50 милиарда евро, като изнасяме стоки за над 23,5 милиарда евро...Да. Внасяме - горива и суровини..... дори храна .... за 26 милиарда евро....Да. Имаме прекрасен туризъм, който за миналата година генирира 3,5 милиарда евро....Да. Имаме много проблеми.... които сами си ги създадохме.....Да. Няма кой да реши нашите проблеми освен самите ние.....Всички, ама абсолютно всички чужденци с които съм комуникатал, ми заявяват че живея на прекрасно място и в прекрасна страна...Да. парите не стигат, но..... имам няколко апартамента, коли и всякаква битова техника (немога да си преброя телевизорите..) Да. искам по-високи доходи, но немога да ги постигна...Ако ги постигна... ще пътувам по света повече..... сега се задоволям средно по три пъти в последните 18 години да посещавам чужди страни...Искам поне 5-пъти на година да ходя някъде.... не в съседните страни разбира се....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Според мен правилният въпрос е 2% на седмица или на месец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
Фадрома
преди 6 години
Прощавайте, пишете, че отпускате заем в размер на 2%. А дали може да отпуснете два заема по един процент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Г-жо victoriaemmanuelloan, Огромна благодарност че сте намерили време и добро желание току що да се регистрирате само и само да ни помогнете тук. Може ли да попитам, на имейла до Вас (на gmail акаунта Ви) следва ли да напишем свои данни като адрес, ЕГН, банкова сметка, ... плюс сканирано копие на паспорта и декларация че няма да информираме други за конфиденциалната ни сделка.Горещо мечтаещ за заем и скромно Ваш,................. (не се чете, щото да запася конфУденциалносттЪ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
victoria4242
преди 6 години
Коментарът е изтрит от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още