Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът избра Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

Гласуваха 198 народни представители, за бяха 165

Парламентът избра Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

Снимка: БТА

Със 165 гласа /ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, 27 от БСП, "Воля" и петима независими/ главният прокурор Сотир Цацаров бе избран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Против бяха 30, трима - "въздържал се". Гласуваха 198 народни представители.

Другият претендент - Симеон Найденов от ПГ "Воля-Българските родолюбци", получи 12 гласа в подкрепа, 42 - "против", 136 се въздържаха, предава БТА. 

Сотир Цацаров бе предложен за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Още по темата

Цацаров заема предсрочно освободения от Пламен Георгиев пост начело на антикорупционния орган.

Пламен Христов представи колегата си Найденов, акцентирайки върху приоритетите на партията, сред които са борбата с корупцията и картелите. Освен това професионалната му характеристика, авторитет, висок морал, независимост от задкулисието са много важни при превенцията и борбата с проблема, подчерта Христов.

Трудовият стаж, заслугите като главен прокурор, доброто взаимодействие между прокуратурата и КПКОНПИ, са сред качествата на Сотир Цацаров, изтъкна Емил Димитров от "Обединени патриоти", който първоначално лично е преговарял с обвинител номер едно за поста.

Двамата кандидати бяха изслушани от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в открито заседание на 3 декември. Тогава те представиха концепциите си и отговаряха на въпроси от членовете на парламентарната комисия.

Основните акценти в концепцията на Сотир Цацаров са администрацията и управлението на човешки ресурси. Според него трябва да се намали броят на служителите и да се направи преструктуриране на отделите. Той предлага да се създаде Консултативен съвет от експерти и учени, както и обществен съвет към КПКОНПИ. Освен това предвижда медиен мониторинг, като средство на комисията за своевременно реагиране при данни за нарушения. Цацаров предлага още промяна на декларациите за конфликт на интереси като се приемат единни указания за попълването им.

Сотир Цацаров също така смята, че е твърде широк кръгът от лица на висши публични длъжности, които са задължени да подават декларации за конфликт на интереси. По думите му цялостно премахване на категорията "общински съветници" от лицата задължени да подават декларации не е полезно. 

От БСП отново подчертаха, че е крайно неудачно изборът на председател на антикорупционния орган да е от парламента. Той трябва да се посочва от президента, обясни Крум Зарков, в противен случай процедурата била с предизвестен край. Ако нещата не тръгнат добре, отговорността за избора ще е на парламента, изтъкна той.

Това са и сред причините ПГ на "БСП за България" да вземе решение да не подкрепи нито една от двете кандидатури, което при гласуването впоследствие не стана по първоначалния сценарий. 

Лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи, че "за награда" бившият председател на комисията Пламен Георгиев е назначен за консул в Испания. Това е стимулиране, награждаване с постове, а не борба с корупцията след скандала с терасата му, коментира тя. По думите на Нинова, комисията е мъртвородена, няма разследващи функции по сигнали за корупция. Противодействие на корупцията е само заглавие, подчерта тя. 

Темата не може да се мисли мандатно, а визионерски, обърна се лидерът на БСП към управляващото мнозинство. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки излезе с контрапредложение - шефът на комисията да се избира с две трети от парламента. Нямам усещането до момента, че президентът е президент на всички, а само на БСП, коментира той. Не намерихте сила у себе си да издигнете такъв човек, но намерете сила да подкрепите единия от двамата кандидати, обърна се той към левицата.

Нинова му обясни, че би било върховно политическо лицемерие при положение, че не признават този закон, процедурата, по която се избира председател от зависимите от проверките му, да имат своя номинация. 

Бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков коментира, че не приема създаването на комисии, които дублират дейността на министерствата, а у нас има над 100 такива. Проблемът, според него, е, че на върха на правозащитната ни система има големи скандали и това е потресаващото. В коя страна има такова чудо - 10 часа по телевизията да се предава заседанието на ВСС за избор на главен прокурор, коментира Марков. Той поиска да бъде организиран дебат в НС за състоянието на съдебната власт и ясно да бъде казано, че сме парламентарна, а не съдебна, президентска или правителствена република. 

В условията на несвършен закон /антикорупционен/ трябва да се постараем ръководителят на институцията да бъде един от най-вещите юристи, които да я насочат правилно, правилно да се прилагат инструментите, обясни нечленуващият в парламентарна група Явор Нотев /"Атака"/, който е и един от вносителите на кандидатурата на главния прокурор. Симеон Найденов има своите качества на юрист, но даваме приоритет на административния опит, подчерта той.

Още днес следобед ще депозирам оставка във ВСС, каза новоизбраният председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров пред медиите, след гласуването на номинацията му в Народното събрание.

Той обясни, че предстои Пленумът на ВСС да вземе решение, което по думите му, би следвало да бъде предложение до президента за освобождаване от длъжност. След това трябва да последва указ на държавния глава за предсрочното му освобождаване като главен прокурор.

Сотир Стефанов Цацаров е роден на 28 август 1966 г. в град Пловдив. Получава образованието си в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където завършва специалност „Право“. На 10 януари 2013 г. Сотир Цацаров встъпва в длъжност като главен прокурор на Република България. Преди това е председател на Окръжен съд - Пловдив. От 1 март 1996 до 1 октомври 1998 Цацаров е председател на Районен съд – Асеновград. Владее английски език. 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро