Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът отхвърли смекчаването на забраната за пушене на закрито

Промените в Закона за здравето бяха отхвърлени на първо четене

Парламентът отхвърли смекчаването на забраната за пушене на закрито

Снимка: Pixabay

Парламентът не прие предложението на "Обединени патриоти" да се върнат помещенията за пушачи и непушачи в заведенията. Промените в Закона за здравето бяха отхвърлени на първо четене с 25 гласа "за", 69 "против" и 45 въздържали се, предава БТА.

Със законопроекта се предвиждаше забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да отпадне за някои обекти, като се въвеждаха ясни правила за тези от тях, в които по изключение ще се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения. Досега допусканото изключение е само за обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Предвиждаше се към тези обекти да се добавят и плавателните съдове, както и не повече от 50 на сто от търговската площ на залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение (ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове, барове и дискотеки), с изключение на интернет кафе-клубове, кафе-клубове за игри, кафенета в спортни зали и барове-спортен център. Предлагаше се и завишаване на глобите и имуществените санкции при констатирани нарушения.

Валентин Касабов /"Обединени патриоти"/ коментира, че законът не се спазва и затова предлагат да се регламентира старото положение – пушачи-непушачи. 

Още по темата

Валентина Найденова /"БСП за България"/ посочи, че предложеният проект е удар върху всичко, постигнато дотук за опазване на нацията от тютюнопушене. С много труд и време беше постигната тази забрана, отбеляза тя.

В подкрепа на запазването на забраната за тютюнопушене на закрито в парламента са постъпили становища от Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Националната мрежа за децата, Коалиция за живот без тютюнев дим, Гражданска инициатива "България без дим" и други.

Още при анонсирането на идеята ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят инициативата на вицепремиера Валери Симеонов за либерализиране на режима за пушене в заведенията.

Туроператорите също се обявиха против законодателна инициатива, според която отпада режима, забраняващ тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечение. Според браншовата организация на туроператорите високата посещаемост на заведенията, която има в момента, когато е валидна забрана за пушене на закрито, показва, че няма как тя да е в ущърб на обществените интереси и причина за сътресения в туристическия бизнес.

Междувременно през лятото Министерството на здравеопазването предложи още по-строги забрани за пушене на закрито с проект за промени в Закона за здравето. Съществуващите досега ограничения се разширяват - затягането на режима се отнася както за типа тютюнево изделие, така и за местата, на които ще е позволено пушенето. Предвижда се да бъде забранено пушенето на бездимни и електронни цигари на закрити обществени места. Забраната ще важи и за употреба на наргилета. Завишават се санкциите за нарушителите и се разширяват контролните органи, които да следят за спазването на правилата. Предлага се да се разшири обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира и забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АПИ: До края на годината приключват ремонтите на виадуктите на „Хемус“