Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пенсиите с по-ниско преизчисление ще се компенсират през февруари

Беше създадено свръхочакване и затова част от пенсионерите реагират, коментира Иван Нейков

Пенсиите с по-ниско преизчисление ще се компенсират през февруари

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Подготвен е механизъм за компенсиране на всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия заедно с COVID добавката от 60 лв. формират по-ниска сума спрямо получаваната от тях до края на 2021 година. Това беше договорено на среща между Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт миналия петък.

Компенсирането на пенсионерите ще бъде направено с изплащането на пенсиите за февруари, потвърдиха от социалното министерство.

С допълнителните средства ще се компенсират всички случаи на намаление на дохода на пенсионерите за януари и следващите месеци. Изплащането им ще започне с пенсиите за февруари, когато пенсионерите ще получат и компенсациите за януари и февруари.

Необходимият финансов ресурс за обезпечаване на плащанията ще бъде осигурен по бюджета на Държавното обществено осигуряване. 

От 7 януари започна изплащането на пенсиите за първия месец на 2022 година заедно с месечната ковид добавка от 60 лв. С това плащане пенсионерите ще получат и увеличението на пенсиите си за периода 25-31 декември 2021 г. след тяхното преизчисление, което влезе в сила на 25 декември 2021 г.

Още по темата

Финансовият ресурс за компенсиране на пенсиите е наличен, увери вчера министърът на финансите Асен Василев. Пред БНР той съобщи, че е готова проекторамката на Бюджет 2022 и, че в нея са заложени политики от коалиционното споразумение. Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход.

"Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен - миналата година имаме 3 млрд., тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това", обясни Василев.

Управляващите можеха още преди изплащането на преизчислените пенсии през януари да подготвят механизъм за компенсиране на хората, които получават по-малка сума с новата добавка от 60 лева, в сравнение с декември, когато добавката беше 120 лева. Това каза по БНР депутатът от ДПС Хасан Адемов, заместник-председател на парламентарната социална комисия.

Преизчислението на пенсиите доведе до недоволство у много възрастни хора, които извиха опашки пред НОИ.

„Ако имаха желанието и експертизата да свършат тази работа по-бързо, нямаше да се стигне до тази ситуация, в която да решат в последния момент, заедно с пенсиите за месец февруари, да изравнят недостигащите пари до очаквания размер. Похвално е усилието, защото разочарованието при пенсионерите трябва да бъде преодоляно с политически действия и законодателни решения“, подчерта той.

„Беше създадено свръхочакване и сега една част от пенсионерите реагират. Проблемът идва в това, че внушихме на хората, че COVID добавките са пенсии, а това просто не е вярно“, коментира по БНТ по повод преизчисляването на пенсиите директорът на Балкански институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков.

„Това, което беше казано от управляващите, беше вярно - наистина никой няма да получи по-малко, но в продължение на година и половина създадохме каша в главите на хората, когато ги карахме да мислят, че пенсия и добавки са едно и също нещо, а между тях няма нищо общо. Ако човек си извади ковид добавката през декември, която е 120 лв. и добавката за януари, която е 60 лв. сумата, която остава, е истинската пенсия и не може да има по-ниска пенсия, отколкото си получавал декември", каза Нейков.

Според него проблемът идва от това, че в продължение на много години имаше отказ да се извърши актуализирането на пенсиите.

„Това трябваше да бъде направено много отдавна. В резултат на което се стигна до решение буквално в последния момент, след като предишните управляващи 12 години не намериха време да го реализират. Накрая буквално за няколко седмици беше приет закон, с който беше изменен Кодексът на социално осигуряване, за да бъдат актуализирани пенсиите ", каза Нейков.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Правосъдният министър: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните