IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев връчва третия мандат на този, който е готов за него

Заявки за нов кабинет в рамките на сегашното Народно събрание дадоха Патриотичният фронт и Реформаторският блок, но не е ясно кой ще получи мандата

14:55 | 29.11.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След заявения отказ на ГЕРБ и БСП да съставят правителство в рамките на този парламент президентът Росен Плевнелиев се зарече, че ще връчи третия мандат на „тези, които гарантират и по най-ясен начин показват, че ще направят правителство“.

Засега заявки за кабинет без предсрочни избори дадоха от Патриотичният фронт и Реформаторският блок.

На коя от двете формации обаче ще се спре държавният глава не стана ясно след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което беше обсъдена политическата обстановка в страната след оставката на правителството на Бойко Борисов. Засега като че ли везните клонят в полза на Патриотичния фронт.

Плевнелиев започва да връчва мандатите в петък (2 декември) с ГЕРБ, както е по Конституция, въпреки категорично заявената позиция от Борисов, че партията ще го върне.

„Третият мандат ще бъде връчен след много размисъл, допълнителни консултации и разговори на тези, които имат най-голям шанс да съставят правителство“, коментира Плевнелиев след КСНС.

Държавният глава предупреди, че не е добре за страната да има две служебни правителства, защото това ще доведе до нестабилност.

„Никога досега не сме изпадали в ситуация едно служебно правителство да предава на второ, което пък да предава на трето вече след изборите. Освен това не е добре за България да има две служебни правителства. Работя в диалог с Румен Радев, предложих му да имаме правителство на споделената отговорност или такова, което да е на Радев, защото тези пет месеца при ситуацията на мигрантски проблеми, опасност от терористични атаки, от извънредни събития крият рискове“, коментира президентът.

За да се избегне именно тази спирала от сменящи се кабинети, той се надява, че ще имаме ново правителство в рамките на това Народно събрание. Иначе ако се стигне до предсрочни избори, партиите са се обединили те да се в края на март или края на април.

Конкретната дата обаче трябва да бъде насрочена от новоизбрания президент Румен Радев, който не присъства на днешното КСНС.

Според Плевнелиев държавата се намира в сложна ситуация. Той призова политиците да не мислят само за тяснопартийните си интереси.

„Аз продължавам да вярвам, че настоящето Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и може да работи за държавата. Този парламент свърши немалко неща - реформата в сектор сигурност, енергетиката, образованието, гарантира се стабилност, безработицата е доста ниска и днес политическите сили трябва да надскочат своите интереси, а аргументите да се състави правителство без предсрочни избори са много“, настоя държавният глава.

Като един от мотивите за бързо съставяне на кабинет той посочи, че през 2018 г. предстои българското председателство на ЕС. „Това е много важно, защото е момент, в който България да излезе от периферията, а обратното - иска и може да води, да задава дневния ред на ЕС и заради това искам да се отнесем много сериозно към въпроса“, призова Плевнелиев.

Според него, ако подготовката бъде проблемна, това председателство може и да не се случи. „Заради това не ми се иска страната да бъде управлявана от пет месеца от едно или, не дай Боже, от две служебни правителства, това е доста опасно заиграване с дългосрочните приоритети на държавата“, предупреди държавният глава.

Освен това той смята, че резултатите от проведения референдум ясно са показали, че трябва да има промени в изборното законодателство, което обаче не трябва да се прави набързо, а много внимателно.

„Трябва да се чуе гласът на народа, но за да има устойчива избирателна система е нужно време, много дебати и мнението на много експерти, не да се действа на парче и на коляно, защото някой сценарист натиска за това“, каза той.
Според него, ако изборното законодателство не бъде изпипано, има риск дори от оспорване на следващия вот, което ще вкара държавата в трайна нестабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 2
financialist
преди 7 години
крас като те гледам как разсъждаваш, нищо чудно, че Слави Трифонов води цялата страна за носа. Толкова популистки глупости си изписал, които нямат никаква логика или истина, че даже сам сигурно се объркваш. Теглените заеми бяха за покриване на дефицити и рефинансиране на стари. Няма пари от тях по частните банки. А най-голямата неука глупост, която си написал е, че банките убивали икономиката. А уж в този сайт влизат да четат интелигентни хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Отразил съм неточно Баланса на У-ние Емисионно към 10.10.2014 който е 30 млрд.лв. , а не 35 млрд.лв.за което се извинявам. ПРИТЕСНИТЕЛНОТО Е, ЧЕ заемите които тегли Борисов пъшкат НЕРЕАЛИЗИРАНИ и НЕУСВОЕНИ в частните банки, !!Това няма как да не доведе до отказ на ЕС да възтанови тези НЕУСВОЕНИ средства по които СРОКА Е ИЗТЕКЪЛ!КАКВО ПРАВИМ??Поддържаме една БАНКОВА СИСТЕМА, която убива икономиката и прави луди печалби с ТАКСИ и всевъзможни НЕБАНКОВИ ИНСТРУМЕНТИ като НАРУШЕНИ държавни ДЕПОЗИТИ образувани със средства от ЗАЕМЕН КАПИТАЛ!!ПРИМЕРА С БАНКАТА НА ЦЕКО И ИВАЙЛО Е В ПОДКРЕПА НАГОРНОТО ТВЪРДЕНИЕ.ДОКОГА ТАКА БЕ?ДОКАТО Я ДАКАРАМЕ ДО ГРЪЦКИЯТ ВАРИАНТ ЛИ?Унищожавайки държавата и икономикат си спасяваме ЧАСТНИ банки!НА ТОВА ТРЯБВАДА МУ СЕ СЛОЖИ КРАЯ!Иначе ще си отиде и последния българин в тази държава.НАЛИ СЪМ ПРАВ ХАМПАРЦУМЯН?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Правителството БОРИСОВ -2 направи сериозни ФИНАНСОВИ промени които откриваме в сайта на УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО на БНБ!!Баланса на У-ние Емисионно от 10.10.2014 до момента е тотално ПРОМЕНЕН!!В резултат от теглените ПРАВИТЕЛСТВЕНИ заеми АКТИВИТЕ /пасиите/ са се УВЕЛИЧИЛИ С НАД 50% - от 35 млрд на 45,5 млрд лв!!Нарастването на фиска е в резултат на заемите, които доведоха до УВЕЛИЧАВАНЕ на ПАРИЧНАТА МАСА с над 35%!!ДА СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ ВСИЧКО ТОВА Е ДОВЕЛО ДО РАСТЕЖ НА БВП и е създало работни места е грозна ЛЪЖА!!Борисов не е в състояние да даде смислено обяснение къде отидоха тези милиарди от ЗАЕМИТЕ. Европейските програми по които се очакваха постъпления във фиска НЯМА да бъдат изпълнени и вноски от ЕС НЯМА ДА ИМА!!ПЪЛЕН Е ПРОВАЛА НА МРРБ ПО УСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ИНФРАСТРУКТУРА , КАКТО И ТОВА НА ЕКОЛОГИЯТА ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОТПАДНИТЕ ВОДИ!През 2017 предстоят големи ПРАВИТЕЛСТВЕНИ плащания, които могат да се състоят само под условие, че бъдат теглени нови ВЪНШНИ ЗАЕМИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
И ти трябва да знаеш, демокрация /правото да се изкажеш/ , въобще не ти гарантира справедливост и ред . 27-те демократични страни с висок стандарт на материален живот, съвсем "демократично" и чисто насилствено смучат от целият останал свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
"Аз продължавам да вярвам, че настоящето Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и може да работи за държавата. Този парламент свърши немалко неща - реформата в сектор сигурност, енергетиката, образованието, гарантира се стабилност, безработицата е доста ниска и днес политическите сили трябва да надскочат своите интереси, а аргументите да се състави правителство без предсрочни избори са много" Що за арогантност! Защо Борисов подаде оставка при наличие на толкова добре работещ парламент с проспериращият Пеевски! Само издръжката на лимузините на депутатите е достатъчна минималната пенсия да се повдигне с 270 лв. Гади ми се от наглостта и алчността тези властници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
За Вас, защо този, който представя истина е болен?Защо приемате неистината за нормално?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 7 години
Ако не бяхте прочели написаното от мен, нима щяхте да знаете истината?-------именно от там разбрах че сте психичноболен и изобщо не разборате от темата :):) ... тоест стигнах до истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 7 години
и как стигна до този извод с тая плоска глава ? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
"вместо едно социологическо проучване за няколко хиляди"Хоххо, та ти си завършен фашага, бе готин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 7 години
Пиша за истината. Тя е полезна.Ако не бяхте прочели написаното от мен, нима щяхте да знаете истината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още