IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов отказва да е премиер на кабинет, съставен без мандат на ГЕРБ

Той упрекна Румен Радев за отказа му да присъства на КСНС

14:06 | 29.11.16 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министър-председателят Бойко Борисов заяви категорично, че няма да е премиер на друг кабинет, освен на такъв с мандата на ГЕРБ. Той обяви това след почти четиричасовото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Борисов настоя, че, след като хвърли оставката на кабинета, сега има всякакви  възможности – и ново правителството в рамките на този парламент, и предсрочни избори.

"Има партии, които са заявили, че могат да правят кабинет, който иска да направи мандат в този парламент да си излъчи премиера, министрите и да си носи отговорността за всички стъпки, така, както аз съм я носил", отсече Борисов и допълни, че може да е министър-председател само с мандата на ГЕРБ. 

Премиерът в оставка призна, че резултат от днешното заседание на Консултативния съвет няма, защото е било по-скоро с характера на политически консултации.

Той остро упрекна новоизбрания президент Румен Радев, че е отказал да присъства на заседанието, защото аргументът му, че ще има класифицирана информация, не е състоятелен.

"Моралният победител, а и не само моралният, от изборите го нямаше тук днес, а той трябваше да дойде тук, така, както ползва държавна охрана, той трябва да е тук, а не да се изказва само по теми, които са угодни", коментира Борисов.

Според него на пленума на БСП в събота е чул от Радев неща, които не са били анонсирани по време на предизборната  му кампания.

"Сега говори срещу резултатите от референдума, месец – два преди него беше говорено, че е хубаво и никой не си мръдна пръста да каже какви рискове има, защото това беше модерно и беше против мен и ГЕРБ, сега минаха изборите и излиза, че са против", разкритикува още той поведението на политическите сили, сред които и БСП, които първоначално бяха за въвеждането на мажоритарната избирателна система, а сега предупреждават, че има много рискове.

Според Борисов това, което „са си го надробили партиите, трябва да си го изсърбат, защото има проведен референдум и 2, 5 милиона българи са си казали мнението“.

Четете още в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още