IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-висока ли ще е цената на меда през тази година?

Иновативният проект "Осинови кошер" популяризира пчеларството в България, посочи Сергей Петров, основател на "Истински мед"

23:14 | 06.07.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектът "Осинови кошер" е възможност за българските пчелари да реализират продукцията си на справедлива цена. Сред целите на проекта е и популяризиране на пчеларството и създаване на необходимия мост между масовата публика и пчелите, които са много важни за аграрния сектор. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Сергей Петров, основател на "Истински мед".

"Когато средната изкупна цена е под себестойността на продукта обричаме целия сектор на гибел, тъй като са все по-малко новите пчелари в България. Това е тренд, който се наблюдава в целия Европейски съюз", посочи той и коментира, че според доклад на ЕС до 2022 г. над 30% от пчеларите в България ще изчезнат.

Петров напомни, че пчеларският сектор е изключително важен за целия аграрен сектор, но смята, че пчеларите на са достатъчно обединени и нямат асоциация на национално ниво.

Пчеларят обясни, че цените на услугите от програмата "Осинови кошер" са между 12 и 43 лева на месец.

"За пакета от 12 лева се получава половин килограм мед с безплатна доставка до дома", допълни основателят на "Истински мед".

По думите му цената на меда вероятно ще е по-висока през тази година, тъй като имаше валежи. "Към момента съществува страх в пчеларите в местата, където няма все още паша. Но ако предстои добър сезон, ще има добра паша", смята Сергей Петров.

Той изрази мнение, че субсидиите от около 5 лева на кошер на годината са безсмислени, тъй като са достъпни за хора, които не са реално пчелари.

Очаквайте видео с целия разговор в Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Е и "По-висока ли ще е цената на меда през тази година?".....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
karadjata
преди 3 години
Аз лично си купих преди десетина дни от производител една тенекия мед (25 кг) на цена от 6 лв за кг или общо 150 лв. и съм много доволен. Надявам се така да съм подпомогнал пчеларството в България. А ако извади и манов мед този производител ще си купя още една тенекия от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
_PMP_
преди 3 години
На пазара няма мед чадо, а глюкоза с малко мед, една крайно честна сделка е това...глюкоза за 10 кинта буркана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
andy
преди 3 години
"За пакета от 12 лева се получава половин килограм мед с безплатна доставка до дома", допълни основателят на "Истински мед".За тези пари ще си купя цял килограм от пазара. Къде е ползата за потребителя? Или еи е набутвация за него? Честната сделка е когата са печеливши и двете страни. Аз не виждам да е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още