IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поискаха фермерите да не отчитат горивата чрез фискални устройства

Консултативният съвет по зърното ще изпрати искането до министъра на земеделието Мирослав Найденов

15:36 | 11.12.12 г.
Поискаха фермерите да не отчитат горивата чрез фискални устройства

Фермерите да бъдат изключени от изискването да отчитат зареждането с горива чрез фискално устройство и да свързват цистерните с горива в земеделските стопанства с НАП.

Това искане ще изпрати Консултативният съвет по зърното на министъра на земеделието Мирослав Найденов, съобщава Министерство на земеделието и храните (МЗХ). То ще бъде анализирано от МЗХ и след това внесено за обсъждане в Министерския съвет, обеща Найденов.

Няма причини за поскъпване на хляба след като спря ръстът на цената на зърното в Европа, отчетоха още на съвета.
По информация от Софийската стокова борса в началото на декември е имало срив на цената зърното в САЩ, което е спряло поскъпването на суровината и на Стария континент.

Освен това данните показват, че у нас има достатъчни количества пшеница, така че зърненият баланс от новата реколта да е гарантиран.

От Националната служба по зърното отчетоха, че към момента запасите от зърно в България са 5 млн. тона. Това е напълно достатъчно за покриване на вътрешното потребление, както и за износа. Пшеницата е 2 млн. тона, а вътрешното потребление за догодина ще бъде около 1 млн. тона, става ясно още от съобщението.

Запасите от царевица са в размер на 1,4 млн. тона, слънчогледът – 1 млн. тона, а ечемикът е 216 хил. тона.
През тази есен са засети повече площи с пшеница (с 11 млн. декара), с 1,81 млн. декара се увеличават и площите, засети с ечемик. По-малко обаче е засятата рапица – площите са с 28% по-малко.

През есента зърнопроизводителите се оплакаха от лошите метеорологични условия, които ще увредят посевите и ще намалят реколтата през 2013 година. По време на съвета по зърното обаче беше отбелязана и промяната – падналите валежи са спасили зърното. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още