IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени на слънчогледа ще компенсират загубите от сушата

До две седмици маслодайното семе може да поскъпне от 800 до 1000 лв. за тон

16:09 | 20.08.12 г.
<p>
	Жътвата на слънчогледа започна.<em>&nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Жътвата на слънчогледа започна. Снимка: БТА

Въпреки очаквания спад в добивите от слънчоглед заради сушата това лято, производителите не се притесняват за доходите си, тъй като от няколко седмици изкупните цени вървят нагоре и до две седмици може да достигнат 1000 лв. за тон.

За това съобщиха зърнопроизводители, които от днес започнаха да прибират реколтата в цялата страна. Преди самата реколта търговците се пробваха с оферти от 850-860 лв. за тон. 

Традиционно кампанията при слънчогледа започва в края на август, но заради продължителното засушаване фермерите ще избързат с прибирането. Вместо по 200-250 килограма от декар, заради сушата добивите на места са паднали до 180 кг.

Още миналата седмица от асоциацията на зърнопроизводителите предупредиха, че тазгодишната реколта от декар ще бъде с около 30% по-слаба от миналогодишната.

Като цяло обаче производството няма да падне под миналогодишното, тъй като тази година бяха засети с 1 млн. декара повече слънчоглед от 2011 г. Очакванията на бранша са, че общо  реколтата ще достигне около 1,250 млн. тона, което няма да се отрази на износа и на вътрешното потребление, поясни за Investor.bg председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукадинов.

След измръзването на рапицата през зимата стопаните засяха с близо 1 млн. декара повече слънчоглед тази пролет, така че общо площите достигнаха 7,3 млн. дка. През миналата година маслодайната култура заемаше над 6 млн. дка.

Маслодайното семе наред със зърното е основната експортна култура, благодарение на която селското стопанство заема лидерските позиции в износа на храни от страната. Актуалните данни от световната статистика поставя България на 12-о място в света по експорт на зърнени и маслодайни култури, посочи още Вукадинов.

Анализ на стопанската камара показа, че като стойност на износа маслодайното семе е на второ място в експортната листа на страната след нерафинираните медни аноди.

Данните за 2011 г. сочат, че ако експортът на медодобивната продукция като стойност е надхърлял 844,4 млн. долара, то от износа на маслодаен слънчоглед са реализирани над 676,2 млн. долара.

Прогнозите за тази година сочат ръст в експорта. Причината е в слабата реколта от слънчоглед в цяла Европа, дори Турция, където страната ни изнася най-големи количества. Според експерти дори при засилен експорт на суровина вътрешното потребление от слънчоглед ще бъде задоволено, тъй като потреблението в страната е едва една пета от общото производство на семе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още