IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешното производство на биодизел няма да пострада от слабата реколта на рапица

Бензиностанциите изкупуват годишно около 150 хил. тона биодизел, който тази година ще се произвежда основно от слънчоглед

13:14 | 13.06.12 г.
Вътрешното производство на биодизел няма да пострада от слабата реколта на рапица

Производителите на биодизел в страната нямат притеснения за бизнеса си през тази година въпреки слабата реколта от рапица, която е основна суровина за извличането на екологичното гориво.

Това съобщи за Investor.bg Станко Станков, собственик на две от големите биорафинерии в страната, осигуряващи необходимата биосъставка към конвенционалните горива, които се продават на пазара. Той припомни, че в случай на проблеми при доставките с рапица заводите могат да попълнят необходимите им количества суровина със слънчоглед.

Годишно четирите основни производители на биодизел в страната осигуряват около 150 хиляди тона гориво, което е достатъчно за покриване на нуждите на търговците на горива. Биологично произведените горива съставляват 6% от микса с конвенционално поризведения дизел.

Единственият проблем за преработвателите ще бъдат по-високите изкупни цени на рапицата. Ако през миналата година маслодайната култура се е плащала по 780- 830 лв. за тон без ДДС, сегашните цени се движат между 850 и 900 лв.

Подобно на останалите енергийни култури и при рапицата изкупните цени се определят от европейските борси, където търговията още не е започнала, поясниха експерти.

Заради тежката зима и измръзналите площи тазгодишните добиви на рапица ще достигнат най-много 200-250 хиляди тона при 600 хиляди тона през миналата година, коментира пред Investor.bg Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

„Загубата за сектора е сериозна, защото фермерите очакваха приходи от износа. В същото време разходите за производство нарастват с всяка изминала година“, коментира още Цветанов.

За последните 4-5 години се инвестираха значителни средства в мощности за биодизел, но поради малкия пазар и ограниченото търсене от веригите бензиностанции от изградените 12 рафинерии биодизел се произвежда само от четири компании.

Двете рафинерии „Булмаркет“ и „Астра биоплант“ имат договори с „Лукойл“, „Петрол“ и други компании, където доставят годишно по 50 хил. т чисто гориво, обясни собственикът Станков. 

Освен на българския пазар двете рафинерии изнасят малки количества дизел и в съседните държави Румъния и Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още