IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За поредна година България отчита рекорд в износа на зърно

Още през юли от страната са експортирани над половин милион тона пшеница

12:54 | 07.08.12 г. 2
<p>
	<em>Пристанищата във Варна и Бургас от месец товарят активно кораби със зърно за арабските държави</em> &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Пристанищата във Варна и Бургас от месец товарят активно кораби със зърно за арабските държави    Снимка: БТА

Само месец след приключването на жътвата от страната са изнесени 524 хиляди тона пшеница от нова реколта, с което се повтаря ситуацията от миналата година на засилен експорт на българско зърно за арабските държави.

Това сочи статистиката на министерството на земеделието, обявена от агроминистъра Мирослав Найденов при днешната му визита във Варна. Основният експорт се извършва от двете морски пристанища, като варненското отчете през миналата година сериозен ръст в обработката на товарите.

Миналата година, когато качеството на хлебната пшеница не беше с високите показатели на тазгодишната реколта, износът основно беше на фуражно зърно. Опасенията за тази година са, че поради известния спад в зърнените добиви на основните европейски производители от България може да бъде изнесено качеството зърно.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков министър Найденов е издал заповед за активни проверки по веригата от изкупуването на зърното до транспортирането извън страната. Контролът е наложен заради ДДС-измамите, установени от данъчните при търговията със зърно през последните години.

Акцията ще се извършва съвместно от експерти на службата по зърното, икономическата полиция, агенцията по приходите и министерството на транспорта. Вече са създадени екипите, които ще действат в цялата страна, посочи земеделският министър.

„Започваме от пристанищата, където ще се следи товаренето на корабите. След това ще се преминава по цялата верига до самите производители, за да се докаже точният произход на продукцията“, обясни изпълнителният директор на Националната служба по зърното Злати Златев.

След първоначалния скок в цените на пшеницата, започнал веднага след жътвата, вътрешният пазар постепенно се нормализира, поясни Найденов. Той обаче не изключи възможността за ново ценово напрежение, след като бъдат обявени окончателните данни за зърнената реколта в Русия.

Поради слабите добиви тази година има вероятност страната да наложи забрана върху износа, което би предизвикало ново покачване на цените на световните пазари. Надяваме се Русия да не забрани износа и това да се отрази на международните пазари, коментира още Найденов.

През последните три години зърнената реколта в страната варира между 4 и 5 млн. тона. Годишно страната ни реализира над 1 млн. тона износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Най-добре е износът на хлебна пшеница да бъде насочен към европейския, а не към арабския и африканския пазар. Та нали за европейския пазар отива винаги най-качественото, защо тогава трябва да продаваме евтино от благотворителност в тези гладни талибански години на тези, които ги тормози целия свят и нямат с кого да споделят всичките сопи, които са си поръчали като мулета. Предлагам управляващите първи да отнесат арабските и африканските сопи на държавите на мулетата, дето която и книга на мулетата да изповядват, освен дебела сопа ,друго не могат да си поръчат и гледат винаги да се врътнат в последния момент, така че друг да плати за глупостите им. Щом споделят хляба и сопите на мулетата от арабския и африканския свят, управляващите първи да бъдат наградени, с бронзови медали от олимпиадата - *** клопут, като награда за всичките магарешки сопи дето са изяли, само че след това да не дрънкат по цял ден с устите и вратите си като *** Клопут, цяла година.Само за европейския пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
В действителност се изнасят над 2 милиона тона зърно, което също е над 1 милион тона, но все пак е по-различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още