IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пред какви предизвикателства е изправен пазарът на труда?

Много професии ще станат излишни заради изкустения интелект, прогнозира проф. Здравко Райков

17:33 | 29.03.18 г.
Пред какви предизвикателства е изправен пазарът на труда?

Промените в сферата на труда, които ни очакват през следващите години, са много дълбоки и кардинални. Това мнение изказа проф. Здравко Райков от СУ „Св. Климент Охридски“ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Фактът, че 65% от децата, които днес са в първи клас, ще развиват своята кариера в професии, които днес не съществуват, не трябва да ни притеснява, но трябва да се приспособим", смята ученият. "Всяко ново нещо носи своите изисквания и затруднения, докато се адаптираме към него."

Здравко Райков смята прогнозата, че тези промени ще настъпят след 20 години, за оптимистична.

"Реалистичната е, че остават 7 до 10 години до тези дълбоки промени и дали новите професии ще бъдат само 65% или 80% – това още никой не може да каже. Скоростта, с която се осъществяват тези промени, е непозната досега на човечеството", подчерта проф. Райков. "Човечеството досега е преживяло няколко индустриални революции, но това, което се задава, се разминава много дълбоко с всичко, което сме учили. Това е предизвикателство, с което нито една държава не се е справила."

Той е на мнение, че съвременните деца изпитват трудности с логическото мислене.

“Аз работя с млади хора. Те са прекрасни, чаровни, владеят новите технологии и могат да правят чудеса с тях със затворени очи, но когато трябва да свържат няколко неща, се затрудняват. Една от причините е недостигът на обща култура и че децата престанаха да четат. Разликата в поколенията е колосална, гигантска", коментира професорът.

Според него има нужда от много познания от различни области за четвъртата индустриална революция.

За пример той даде най-търсената професия през 2018 г., която е добре заплатена - обработка на голяма база данни и прогнозира, че след три години никой няма да търси тези специалисти, защото изкуственият интелект ще ги изгони.

Той посочи друга тенденция, според която с 3000% се увеличава търсенето на хора, които могат да визуализират информацията и през следващите десет години тяхното търсене ще е голямо.

„За да можете да извършвате анализи на данни трябва да имате познания по статистика, етнография, социология, социална психология и икономика", аргументира се той. 

Професорът е убеден, че след време всички професии ще станат излишни.

"С 3D принтиране и изкустен интелект ще изчезне дори професията строител, оптимистичен вариант показва, че до 1/3 от всички заети във финансовата сфера ще напуснат", каза Здравко Райков. 

Той напомни, че животът се пренася в социалните мрежи и ще има нужда от специалисти, които да откриват тенденции, възможности, заплахи.      

Защо четвъртата индустриална революция има нужда от хибридни знания? Коя е най-търсената професия? Каква е ролята на роботите в училище? Как предлага да се справи със ситуацията Япония?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още