IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 ноември

08:08 | 26.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България изненадващо е на 25-о място в света по износ на трактори

в. Сега

България е поставена на 25-о място в света по износ на трактори. През 2017 г. страната ни е изнесла машини за 143.7 млн. лв., пише изданието worldstopexports.com, позовавайки се на международни източници. Това е 0.3% от световната търговия. Нещо повече - по този показател страната ни дори изпреварва Румъния (35), Сърбия (49), Гърция (59) и Македония (74-то място). Значително по-напред от нас е южната ни съседка Турция, която е изнесла трактори на стойност 762.6 млн. долара. Това я нарежда на 17-о място в световната класация. Всъщност данните за България са малко по-различни и експертите отдават тези резултати на реекспорта. "Румъния произвежда трактори, а ние - не. Дали са поправяни само тук, не зная. Преди 5-6 години имаше подобен фрапиращ случай с цигари. Над половината от българските цигари отиваха за Того, Африка. А Того, естествено, не отчиташе внос от България", коментира пред в. "Сега" Веселин Илиев, директор "Международно икономическо сътрудничество" в Българската стопанска камара.

Данъкът за второ жилище в над 140 селища се вдига поне двойно

в. Сега

Собствениците на второ жилище в морски и планински селища или балнеокурорти ще бъдат неприятно изненадани с повисок данък догодина. Депутатите гласуваха по-високи ставки за над 140 населени места, включени в списъка на курортите. Там от години фигурират например Берковица, Кюстендил и Велинград. Данъкът за наследствена къща в тези градове, която не се ползва като основно жилище, ще скочи повече от двойно, гласят поправки в Закона за местните данъци и такси, приети от парламента миналата седмица. В списъка на курортите от национално значение са още Стрелча, Банкя, Вършец, Котел, Баня (Карловско), Павел баня. В този списък са включени почти всички градчета и села с минерални извори, както и планински селища като Априлци, Елена, Етрополе, Клисура, Копривщица и десетки други. Сред климатичните морски курорти с национално значение са Варна - от Златни пясъци до нос Галата, както и Бургас.

Жените имат 2864 лв. за втора пенсия, мъжете - 3159 лв.

в. Сега

Натрупаното по партидите за втора пенсия за пръв път премина 3000 лв. - към 30 септември средният размер на натрупаните средства в универсалните фондове е 3016.26 лв., показва последната статистика на Комисията за финансов надзор. Жените обаче продължават да изостават от мъжете - за тях средната сума в партидите е 2864.31 лв., докато за мъжете е 3159.61 лв. Любопитно е, че двата пола са почти равни във възрастовата група, която първа ще бере плодовете на реформата и ще се пенсионира с две пенсии - хората на 55-59 г. Тук жените имат 3749.84 лв., а мъжете - 3771.82 лв. Разликата е най-фрапираща във възрастовата група на 35-39-годишните - жените имат 2868.45 лв., а мъжете - 3511.26 лв. При осигурените на възраст 40-44 г. жените имат 3388.74 лв., а мъжете - 3849.46 лв.

От 2019 г.: Подпомагат сертификатите за малки производители

в. Монитор

От началото на следващата година държавата ще покрива 50 на сто от разходите на малките производителите на плодове и зеленчуци за сертифициране по GlobalG.A.P.

„Чрез търговските вериги българските производители имат възможността техните продукти да намират все по-трайно място на централно и западноевропейските пазари, затова подготвяме държавна помощ за производителите на плодове и зеленчуци за сертифициране“, заяви земеделският министър Румен Порожанов. Така ще имат още по-добър достъп до големия ритейл.

62% е делът на българските продукти в големите вериги. Той припомни, че през седмицата беше одобрена от ЕК и държавната помощ за малки мандри, която е до 60 000 лв. Министерството работи за подобна схема и за малките кланици, за доилни апарати, както и за хладилно съхранение на плодове и зеленчуци.

АПИ: За денонощие ще се събират винетни такси от 10 000 тира

в. Монитор

От над 10 000 тежкотоварни автомобила ще заплащат винетка на денонощие след въвеждането на новата тол система от новата година, показват изчисленията на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

„Благодарение на контрола приходите от винетки непрестанно се увеличават.  През 2018 г. приходите от винетки са над 26 милиона повече сравнение с 2017 г.”. Това заяви в ефира на NOVA инж. Дончо Атанасов, член на управителния съвет на Агенция  „Пътна инфраструктура".

„По-сложно е с леките автомобили, особено когато на границата се натрупат огромен брой автомобили, както е гастербайтерския трафик за Турция и Близкия изток. През юли и август преминават около 3 млн. автомобила, натрупват се на границата и понякога преминаващите не закупуват винетки”, заяви инж. Атанасов. Това обаче нямало да е възможно с електронната винетка от новата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още