IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Петрова: Мутациите на коронавируса го отслабват и става по-малко агресивен

Не можем да докажем индийския щам заради леките симптоми, минава като настинка, казва директорът на Института по микробиология към БАН

14:22 | 25.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus /Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus /Bloomberg

Може да се твърди, че мутациите на коронавируса ще го водят към отслабване и по-малка агресия към човека. Следващите мутации най-вероятно ще са по-леки за прекарване. Това заяви пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Относно индийския вариант на Covid-19 тя коментира, че освен вече открития единствен случай в България, нямаме втори. „Околните страни – Гърция и Румъния, докладват непрекъснато цели геноми на индийския щам, а ние така и не успяхме да го докажем при втори пациент и според мен сме успели да го ограничим много успешно“, посочи специалистът.

Според проф. Пенка Петрова заради леките симптоми на Делта варианта и заради факта, че заразява все по-млади хора, не можем да докажем индийския вариант у нас. 

„Защото с тези симптоми – на хрема, главоболие и болки в гърлото никой не му обръща внимание като болен от коронавирус и дори може би не се правят тестове. Ние затова не можем да го открием в нашето население в момента. Младите хора просто смятат, че малко са настинали и го прекарват по най-лекия начин.“

Стратегията на вирусите е да еволюират така, че да заразяват все повече хора и да продължат да се разпространяват, уточни микробиологът. „Те нямат „изгода“ да унищожават гостоприемника си“, каза проф. Петрова.

„Вирусолозите ни предупредиха, че първите варианти са най-тежки за човека. След това, с всяка следваща мутация вирусът се адаптира все повече към човека и става все по-малко опасен за него, защото ние се научаваме да живеем заедно“, подчерта проф. Петрова.

Тя е на мнение, че страната ни е поръчала твърде много ваксини и припомни, че още когато е била обявена поръчаната бройка, учените са били скептични, че те ще бъдат използвани. „Нашето население позагуби интерес. Стана лято. Случаите намаляха.“

Общият брой доказано преболедували и ваксинирани у нас е около милион, отбеляза Петрова.

Относно националното проучване на голяма верига частни лаборатории, че 43% то населението в България е имало досег с вируса, проф. Петрова изтъкна, че това е твърде оптимистично и няма доказателства, че е така.

„За вълни не можем да говорим в момента. Не знаем как ще посрещнем есента, с какъв процент ваксинирано население“, посочи още проф. Петрова.

Делта вариантът, който беше идентифициран в Индия, е два пъти по-заразен от първоначалния коронавирус, заяви главният научен експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, цитирана от ТАСС и БТА.

"Като се има предвид скоростта, с която Делта се разпространява, изпреварвайки други щамове, това може да се превърне в доминиращ щам в света", каза Сваминатан. Той се предава "поне два пъти по-лесно от оригиналния вирус".

На въпрос колко опасен е вариантът Делта плюс, Сумия Сваминатан каза, че щамът има мутация, която потенциално може да повлияе на ефективността на антителата върху вируса. "Има опасения, че този щам може да стане по-смъртоносен", добави експертът. Има обаче и добра новина - установени са "много малко случаи" на заразяване с този щам - само "няколко десетки". "Повечето от ваксините, използвани по света, изглежда са ефективни поне за предотвратяване на тежки заболявания", продължи Сваминатан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още