IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Росен Стоянов: На 99% отиваме към трети избори

Има дефицит на коалиционна култура, в следващия парламент трябва да има задължително нови съюзници, посочи политологът и преподавател в НБУ

17:53 | 30.08.21 г. 5
Проф. Росен Стоянов: На 99% отиваме към трети избори

В петък президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат на БСП. Още същия ден в своето интервю по БНТ лидерът на партия “Има такъв народ” Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП, като причините, които изложи, бяха, че социалистите са отказали подкрепа на ИТН и в момента не могат да очакват обратното.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще задържат мандата до средата на септември, докато не се приеме актуализацията на бюджета.

“Текстовете на Конституцията позволяват интерпретация, но само конституционалистите имат право да тълкуват дали БСП има право да задържи мандата толкова дълго време", посочи политологът.

Проф. Стоянов смята за тактическа грешка на президента Румен Радев, който обвърза връчването на мандатите с актуализацията на бюджета.

„Това в момента може да се използва като аргументация на БСП за техните действия“, анализира връчването на третия мандат политологът.

Росен Стоянов коментира, че в момента особено много се спекулира с преизчисляването на пенсиите, което е основна част от актуализирането на бюджета.

Левите партии като БСП и формацията на Мая Манолова редовно говорят по тази тема. В момента се забелязва, че в Народното събрание всички партии започнаха да правят предложения за увеличаването на пенсиите, като има риск да се премине към чист популизъм. Проблемът е, че когато една партия заяви такива намерения, тя много трудно може да си върне думите назад.

“Пенсиите са наистина важни, но според мен, имаме две много по-належащи кризи - здравната криза и бежанската вълна. Те засягат цялото общество и не разбирам защо всички трябва да се занимаваме с пенсиите”, каза политологът.

Според проф. Стоянов, в политическото говорене се забелязва липса на средносрочна и дългосрочна визия. Той е на мнение, че от тук нататък е много малко вероятно да видим партия, която да има 50% + 1 глас, за да състави самостоятелно мнозинство. Това означава, че ще се налага да се сформира коалиционно управление. Проблемът, който Росен Стоянов вижда, е, че на партиите в парламента им липсва коалиционна култура, както и култура на лидерство.

„Егото застава на пътя и всеки се опитва да ръководи еднолично, което няма как да се получи в такъв фрагментиран парламент“, убеден е професорът.

По думите му „редно е да има сблъсък на тези и да се представят различни политики, които да се борят една с друга, но винаги трябва да има и опцията за конструктивен разговор”.

Росен Стоянов сподели и своето мнение за интервюто, което Слави Трифонов даде миналия петък. Професорът смята, че то е имало за цел да бъде много проникновено, емоционално и чрез него да се заяви ясна позиция, но нито една от тези цели не е била изпълнена.

"За сметка на това се видя смяна на роли. Преди Слави Трифонов твърдеше, че неговата партия е първа политическа сила и има правото да диктува правилата. Сега смени своята позиция и основният аргумент беше, че е нямало как той да управлява със 65 депутати и е имал нужда от подкрепата на протестните партии", анализира политологът.

Според Росен Стоянов „Г-н Станислав Трифонов е добър бизнесмен, но няма усещането и компетенцията за политиката“.

Това, според него, е и причината, той да дава разнородни послания. „Аз лично бях объркан”, каза професорът.

Той посочи и един парадокс, който се забелязва в позицията на Слави Трифонов. “Той заяви в свое интервю по БНР, че издига кандидатурата за втори мандат на президента Румен Радев. После се поправи и каза, че не го издига, но го подкрепя. За сметка на това казва, че има фундаментални различия с БСП, което е странно, защото президентът, който Слави подкрепя, каза в прав текст, че споделя принципите на БСП. В политологията това се нарича когнитивен дисонанс”, коментира преподавателят в Нов български университет.

Политологът смята, че до края на живота на това Народно събрание всяка партия ще се опита да “открадне” нещо, за да може да има по-силни позиции за следващите избори. „Това би могло да се нарече популизъм, но не е никак неочаквано“, каза още той.

Проф. Стоянов потвърди, че голяма част от политиците са и хора от бизнеса и за него не е изненада, че темата за битността се засяга доста често в политическото говорене.

„Това е и причината всяка парламентарна група да се опитва да припечели максимално много дивиденти с постоянното предлагане за повече пари за пенсионерите“, обясни държанието и изказванията на депутатите политологът.

Той е на мнение, че все още има време за появата на още един нов политически проект. Този коментар проф. Росен Стоянов даде в отговор на спекулациите дали Кирил Петков и Асен Василев могат да създадат своя партия, ако се окаже, че няма да са част от новото служебно правителство. Не е изключен вариантът да се използва регистрацията на вече съществуваща партия.

“Кирил Петков говори малко като Симеон Сакскобургготски. Царят по същия начин казваше, че нещата ще станат ясни, когато му дойде времето, когато види такава необходимост. Така прави и Николай Младенов, който е един от потенциалните кандидати за президентския пост. Това, което е хубаво, е, че млади хора излизат на преден план, хора, които имат различно мислене и различна визия за бъдещето”, смята полотологът.

Окончателното мнение на проф. Стоянов е, че в следващия парламент трябва да има задължително нови съюзници.

„Вече е ясно, че тази абсолютна принципност, която политическите лидери лансираха, не може да състави правителство и да управлява. Това, което е притеснително, е, че дори за първите три партии не може да се каже, че представляват голяма част от имащите право да гласуват, което показва липса на легитимност на парламента“, категоричен е политологът.

Той напомни призивите мандатът да бъде даден на най-малката партия. „Проблемът тук е, че тази най-малка партия не представлява дори 2% от общо тези хора, които могат да гласуват. В такъв случай каква легитимност има тя?”, риторично попита Росен Стоянов.

За финал политологът изрази своето пълно съгласие за думите на проф. Георги Фотев, който синтезира: “България се проваля като държава”.

Кои са правилните посоки в политическата безпътица? Какви са обществените очаквания и политическата отговорност? Кои са възможните политически сценарии?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Аз ако съм на него ще се кача не на джипка ами на камион и ще прегазя оная с коня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
И ще е с нова джипка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
постовете на залената гевендия може да пропуснете ... минус без да се чете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
само да доуточня стайлинга : тъмносини панталони изгладени на ръб и с джобове (задължително ... :))) ... ) и бледорозова ризка с разкопчана яка и запретнати ръкави , почертаваща тенът Му ... бръснат на брада тип удължено катинарче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
Бащицата се завръща с 200 , наесен ще дрифти по запуснатите строежи и ще възроди икономиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още