IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток, топлоенергия и газ подсили промишлеността през декември

Индексът на цените в промишленото производство през последния месец на 2018 година расте с 2,8% на годишна база

14:42 | 30.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общият индекс на цените на производител през декември 2018 г. нараства с 2,7% на годишна база. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,8%, и в преработващата промишленост - с 2%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 6,3%, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Месечни изменения

Общият индекс на цените на производител през миналия месец се понижава с 0,7% спрямо ноември. В НСИ констатират по-ниски цени в преработващата промишленост – намалението е с 1,1%, а увеличение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,4%, и в добивната промишленост - с 0,1%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - с 1%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,3%, а покачване е регистрирано при: обработката на кожи и производството на изделия от кожи без косъм - с 0,6%, производството на изделия от каучук и пластмаси и производството, некласифицирано другаде - по 0,4%.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,7%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4,3%, и производството на облекло - с 3,4%. Намаление на цените е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 0,1%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2015 = 100)

Годишни промени

Статистическите данни отчитат, че през миналия месец намалява индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 0,4% на месечна база. Понижение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1,4%, и в преработващата промишленост - с 0,7%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено покачване - с 0,1%.

В преработващата промишленост по-ниски цени спрямо ноември се наблюдават при производството на химични продукти - с 0,9%, и при производството на облекло - с 0,4%.  По-високи цени са отчетени при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 0,4%, и производството на мебели - с 0,3%.

Движение на цените на вътрешния пазар

В последния месец на миналата година индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 2,9% на годишна база. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,4%, и в преработващата промишленост - с 2,2%, а в добивната промишленост е отчетено намаление на цените - с 4,8%.

През декември 2018 г. по-високи цени в преработващата промишленост спрямо година по-рано са отчетени при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,6%, производството на химични продукти - с 4,5%, и производството на превозни средства, без автомобили - с 4,2%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2,8%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,9%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2015 = 100)

Цени на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през декември се понижава с 1,2% на месечна база.

В преработващата промишленост цените намаляват с 1,5%. По-съществено намаление е регистрирано при производството на химични продукти - с 1%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,6%, а покачване се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 1,1%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през декември 2018 г. нараства с 2,4% на годишна база, изчисляват в НСИ.

В преработващата промишленост цените се покачват с 1,9%. По-високи цени са отчетени при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,9%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4,6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още