IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството през февруари се свива заради добивната и преработващата промишленост

След три поредни месеца на ръст промишленото производство обърна посоката си

12:52 | 10.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на промишленото производство през февруари отбеляза спад от 1% на годишна база, показват предварителните данни на НСИ. В сравнение с януари намалението е с 1,5%. Заради спада се прекъсна и тримесечният ръст, регистриран в последните два месеца на миналата година и през януари.

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Месечни изменения

Намалението се дължи на добивната промишленост, при която спадът е с 4,3%, а в преработващата промишленост – с 3,2%.

През февруари има увеличение спрямо януари в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1,4%. Това може да се обясни с по-голямото потребление при студеното време през втория месец на годината, докато януари беше по-топъл.

В НСИ регистрират спад в преработващата промишленост при производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 9,2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели  – с 9,1%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 8,2%, производството на хранителни продукти – със 7%.

Докато през януари на годишна база се отчете намаление при производството на тютюневи изделия, според данните на НСИ през февруари се наблюдава ръст с 14,1%.

Увеличение от 8,5% има при обработката на кожи и при производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм, а при производството на превозни средства, без автомобили, ръстът е с 4%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, през февруари НСИ отчита в преработващата промишленост – с 1%, а спад е регистриран в добивната промишленост – с 14,2%. Производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ намалява с 2,3%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили – с 62,2%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 15,8%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 11,5%, при производството на мебели – с 10,3%.

Предварителните данни на НСИ показват, че през февруари има намаление при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 18,7%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 10,4%,при производството на химични продукти – със 7,9%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – със 7,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още