IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата подхвана наред решенията на КЕВР за поскъпване на водата

Дотук се оспорват 18 решения на регулатора за цените на ВиК дружествата

13:20 | 12.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Върховна административна прокуратура (ВАП) протестира 16 решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за по-високи цени на ВиК услугите.

След като в края на декември Прокуратурата протестира поскъпването на водата в Бургас, Ямбол и Враца, сега дойде редът и на други водни дружества.

Оспорват се новите цени в София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца, както и цените на „Напоителни системи“ и „ВиК - Златни пясъци“, съобщи Прокуратурата. Според ВАП регулаторът е допуснал съществени нарушения. 

Прокуратурата има претенции към процедурата за обществено обсъждане и към закритото заседание на комисията, на което, според съобщението, не е предоставена възможност за излагане на възражения на други лица, както и към данните за инфлацията, които Комисията е ползвала.

„Комисията на практика се съгласява да не спази закона, за да осигури спокойното повишаване на съответните цени“, твърди обвинението.

Освен това в съобщението се казва, че при определяне на социалната поносимост* на цената на  ВиК услугите регулаторът е ползвал статистики, които не са публично достъпни. „За региони Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас образуваните цени надхвърлят прага на социалната поносимост или са близо до него“, се допълва в съобщението.

„Показателна е нагласата на административния орган непременно да увеличава цените на ВиК услугите“, допълва Прокуратурата.

ВАП протестира пред Административен съд - София град решенията на КЕВР, които са взети на 15 декември 2017 г., и иска тяхната отмяна.

Припомняме, че председателят на КЕВР Иван Иванов изтъкваше като повод за поскъпването факта, че в последните пет години цената на водата не е променяна и това блокира инвестициите на ВиК операторите. В някои градове друга причина за поскъпването са заработилите нови пречиствателни станции, които добавят нов компонент в цената на водата - пречистване.

*Цените на ВиК услугите са социално поносими, когато тяхната стойност при минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м на едно лице не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още