IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата протестира поскъпването на водата в Бургас, Ямбол и Враца

Нарушени са административно-производствените правила, твърдят от ВАП

13:57 | 28.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Върховна административна прокуратура (ВАП) протестира три решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на ВиК услугите.

Става въпрос за решенията на регулатора от 30 ноември 2017 г., с които се одобряват бизнес плановете за ВиК операторите в Бургас, Ямбол и Враца. С бизнес плановете се повишават цените на ВиК услугите за периода до 2021 г. и се приемат анализи за социалната поносимост на цените, съобщи Прокуратурата.

На 22 и 28 декември 2017 г. ВАП протестира пред Административен съд София град бизнес плановете. 

Според Прокуратурата са нарушени административно-производствените правила, тъй като КЕВР се произнася по бизнес планове, чиито окончателни редакции не са съгласувани от съответните асоциации по ВиК, както разпорежда Законът за водите.

Спазването на това нормативно изискване е безусловно задължително, включително в случаите, в които след първоначалното съгласуване от ВиК асоциациите и ВиК оператора се внасят корекции, пише в съобщението.

Прокуратурата твърди, че от КЕВР са пренебрегнали правни норми, за да се удовлетворят исканията на трите ВиК оператора.

Припомняме, че проверката започна на 19 декември след среща между зам.-главния прокурор Ася Петрова и омбудсмана Мая Манолова, на която са били обсъдени решенията на регулатора за цената на ВиК услугите през 2018 г.

Решението за поскъпване на цената на водата предизвика протести в центъра на София, в които участваха представители на БСП. 

В последните пет години цената на водата не е променяна и това блокираше инвестициите на ВиК операторите - това обяснение даде преди дни пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още