Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пуснаха първата част от Западната дъга на София, почва строителството на втората

Вторият участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път ще е готов след 10 месеца

Пуснаха първата част от Западната дъга на София, почва строителството на втората

Част от готовия участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - между пътния възел на АМ "Люлин" и моста над р. Какач. Снимка: БТА

Започва изграждането на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи разрешителното за строеж на обекта на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и препоръча да се работи, ако трябва денонощно, за да се завърши по възможност предсрочно, но качествено, предаде БТА.

Лазаров изтъкна, че това е една от невралгичните точки на трафика. Той отбеляза, че обектът е сложен, като край него има топлопроводи, жп линии и други съоръжения.

Още по темата

Обектът, който е дълъг 5,5 км, се очаква да бъде завършен след десет месеца.

Той се финансира по Оперативна програма "Транспорт". На 20 октомври Министерският съвет даде съгласието си АПИ да сключи договори за изпълнение на дейностите по участък 2, което позволява своевременното стартиране и изпълнение на строителните дейности по проекта преди окончателното решение за одобрение на финансирането му от Европейската комисия.

За изграждането на участъка са необходими над 133 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, от които 7,4 млн. лв. са предвидени по програма "Транспорт" за стария програмен период, а 126 млн. лв. - по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" за новия период, съгласно разработения формуляр за фазиране на проекта.

Павлова заяви, че инвестицията е за безконфликтно, безпроблемно и безаварийно преминаване. Този участък, макар и малък по дължина, е сред важните отсечки от изгражданите основни пътни направления, допълни министърът. Тя отбеляза, че участъкът е един от най-натоварените не само за София и Софийска област, но и за страната, защото е кръстопът, който свързва натоварени направления.

Междувременно днес беше пуснато движението по участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път.

Днес пускаме движението по основното трасе по готовата първа част от Западната дъга и започваме строителството на новата, отбеляза Павлова.

Тя припомни, че на 22 август преди три години е започнало изграждането на обекта, чийто срок на завършване е бил 22 месеца. "Днес - 22 октомври, макар и със закъснение в мандата на правителството на Пламен Орешарски, се дава началото на съграждането на нещо ново и завършването на изключително критичен пътен участък", изтъкна министърът.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
1
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Добре де, какво налага да се дават 133 млн. лв. от ОП Транспорт за 5,5 км път? Това прави 24,18 млн. лв. за 1 км!!!
При условие че за пътна инфраструктура ЕК дава все по-малко и малко пари.
Трябва ли да ги изръсим тези пари само в София, при положение че по тесните и разбити пътища на България постоянно загиват хора, а на места и проскубан лев не е инвестирано с десетилетия?!!!!

Още от Икономика и политика
Туристическият бизнес настоява да бъде изваден от обхвата на Наредба Н–18