IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят към еврозоната консолидира банкери и политици

Времето на недоверие между политиците и банките отмина, увериха Петър Андронов, Димитър Радев и Владислав Горанов

15:59 | 07.12.19 г.
<p>
	Петър Андронов.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Петър Андронов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Миналата година взехме решение за влезем в еврозоната и решението изглежда правилно от тази гледна точка сега. Шест банки бяха подложени на повторен преглед на качеството на активите и на стрес тестове. Ако се включат и малките банки пак ще бъдем в десетката на най-добрите банки в Европа. С тези думи се обърна председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов към присъстващите на празника на браншовата организация - Никулден.

„Капиталовата адекватност на банковата система от първи ред е 19% и е сред десетте най-добри в Европа. Делът на лошите кредити още е висок, но е само 7% - петият в Европа. Покритието на активите е сред деветте най-добри в Европа, а възвръщаемостта на капитала е осмата най-добра в Европа. Възвръщаемост на активите е 1,7% срещу 0,5% - втората най-добра в Европа", направи сравнение банкерът.

Андронов отчете, че технологиите променят банките и с иновациите те правят за един месец това, което са правили преди за десет години. „Големите технологични компании и финтех компаниите  искат да приличат на банките, а на  нас ни се налага да станем повече технологични“, напомни той.

По думите на председателя на АББ , ако искаш дълъг политически път трябва да осигуриш стабилност - фискална, данъчна, дългова, банкова и валутна. „Без тези неща няма дълъг политически мандат", каза Андронов и подчерта, че министърът на финансите Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов са оценили важността на тези фактори.

На свой ред финансовият министър Владислав Горанов го увери, че няма да допуснат да се наруши балансът, но „той трябва да се поддържа“. Нашият шанс е да бъдем по-широко интегрирани в европейската финансова инфраструктура. В лицето на правителството вие сте партньори. Няма да се изкушим да вземем лесни и популистки тези“, потвърди финансовият министър.

Той е категоричен, че „мина времето, когато имаше подозрения между политиците и банките, поне в България“.
„Част от политическата класа търси противопоставяне межди кредитополучателите и кредиторите като лесен ресурс за популизъм", заяви Горанов. Министърът е на мнение, че българските банки са минали такъв тип тестове, какъвто по думите му останалите банкови системи в Европа трудно биха издържали.

“Веднага след това цената на вашия бизнес нарасна многократно. И това стана не само заради оценките на  кредитните агенции, но и заради това, че когато си загубил рязко доверие и успееш да го възстановиш бързо, става ясно, че има хора, разбиращи как се прави бизнес и които заслужават да бъдат част от вътрешния кръг на  европейската инфраструктура", убеден е той.

Управителят на БНБ Димитър Радев посочи, че изминаващата година е забележителна за централната банка с отбелязването на 140 години от създаването на независимата институция, което е важно за традициите и самочувствието.

Според гуверньора на БНБ годината е трудна поради общата несигурност, свързана с външната среда - проблемите в световната търговия, забавянето на  световната икономика и отражението, които тези процеси имат върху паричната политика. Радев обясни, че очевидно тази среда на несигурност и ниски и отрицателни лихви е сериозно предизвикателство за всички, които са в банковия сектор, като прогнозира, че 2020 година няма да е по-лесна.

"Годината беше успешна заради добрите резултати. Те са свързани и с повишената кредитна активност, която подкрепя икономическия растеж, печалбата се увеличава, а лошите кредити намаляват. Основните индикатори като капиталова адекватност и ликвидност остават над средните за Европейския съюз", потвърди  Димитър Радев и определи като забележителни резултатите на банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още