Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Радев официално представи „кабинета на демократичното единодействие“

Макар и кратък, животът на 45-ия парламент не бе напразен, каза президентът

Радев официално представи „кабинета на демократичното единодействие“

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство. Това каза президентът Румен Радев по време на официалното представяне на служебното правителство, което ще управлява България до провеждането на извънредните избори. Начело на кабинета застана Стефан Янев.

Новият кабинет е назначен с указ 129, а държавният глава изрази надежда, че след изборите народните избраници ще успеят да излъчат работещо правителство. 

45-ият парламент бе белязан от много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен желон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията", каза Радев. Той призна, че това Народно събрание не успя да отговори на очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона. Това обаче, според Радев, е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

Още по темата

Държавният глава изтъкна, че настоящият служебен кабинет доказва онова, което не бе постигнато в 45-ото Народно събрание - че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат „овехтели разделения и червените линии помежду си, и да се обединят около каузата за свободна, справедлива България“.

Радев подчерта, че предстоят тежки месеци, с тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. По думите му в тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи, като това да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие, доколкото е възможно за два месеца, истинската картина за състоянието на държавата.

Президентът е категоричен обаче, че най-важното пред служебния кабинет е да направи първата крачка към укрепването на държавността.

Той обърна внимание на новите министри, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление и ще се наложи да положат сериозни усилия в тази насока. 

„Вие ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете рев в хаоса на ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост", допълни Радев.

Малко преди полагането на клетвата служебният премиер Стефан Янев благодари за доверието. „Да бъда министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност, а аз съм човек, който не дава празни обещания. Но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, граден с години, за това, че ще работя почтено, при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от служебните министри”, посочи той по време на церемонията.

По думите му основен приоритет е организирането и провеждането на честни избори, при стриктно спазване на законовите разпоредби.

Вчера бе публикуван и указът на държавния глава, с който да бъде разпуснато 45-ото Народно събрание, което ще остане в историята като най-кратко просъществувалото. Този парламент не успя да излъчи кабинет и ще бъде запомнен основно със скандалите около Комисията за проверка на управлението на ГЕРБ.

Припомняме още, че Румен Радев вече насрочи датата за извънредните избори на 11 юли и назначи състава на Централната избирателна комисия. Структурата бе оглавена от Камелия Нейкова.

Повече от днешната церемония вижте в галерията. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
2
 
9
Asdf1234 до: khao
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Фуражка и книга. Председател на ТКЗС то и книга. Стига бе .. какво ли, послание, ще ни отправи. Как да караме трактора... и
0
 
2
 
8
Asdf1234 до: dim11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Така мислят и президента и сегашните министри. А дали, ще е така, кой, ще им каже. Ще си ходят и усвиркани даже.
0
 
0
 
7
Иван Митев до: khao
преди 4 месеца
Здравей,Моля представете сегашното държавно ползване на левове и да се опитаме да определим нейната характерна черта.Според Вас, сега държавата как ползва левовете?
3
 
2
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Имам една хипотеза.Следващия парламент ще избере по-голямата част от сегашните министри, при друг министър председател.
1
 
4
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Много си се ошопарил Президенте. Здраво папаш. От друга страна, това правителство е хубаво да си управлява и тази и следващата година, за да може да отбележим разликите. През това време ние, ще си гласуваме на всеки 6 месеца. Това не е лошо, даже е здравословно и очистително. Ще се наложи да ходим по-често до тоалетната и да пускаме водата.

Още от Икономика и политика
Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново