IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рециклирането на битовите отпадъци расте

Предстои да бъде разработена Национална стратегия за кръгова икономика

17:54 | 27.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През 2016 г. България бележи поредна година на плавен ръст на дела на рециклирането на битовите отпадъци.

Постигнати са почти 32% общо рециклиране, като за втора година се наблюдава осезаем дял на рециклираните биоотпадъци. Те представляват около 1/3 от всички рециклирани отпадъци в страната.

Това каза днес зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков при откриването на 14-ия международен форум за екология, управление на отпадъци, интелигентни градове и енергийна ефективност в София, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. 

"За да се постигне кръгова икономика, трябва да се предприемат редица мерки много преди фазата на образуването на отпадъците. В тази посока е и предложеният от ЕК мини пакет "Кръгова икономика", от който се откроява дългоочакваната Стратегия за пластмасите", допълни Живков.

Освен повишаване на рециклирането на този скъп материал, стратегията поставя и много важния проблем със замърсяването с пластмасови отпадъци.

През следващите две години в правителствената програма е заложено разработването на Национална стратегия за кръгова икономика.

В настоящия програмен период до 2020 г. усилията са насочени към доизграждане на инфраструктурата за управление на отпадъците, с приоритет системите за разделно събиране и третиране на биоразградимите отпадъци, припомни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още