Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Регионалният министър дава зелена светлина за нова сграда за детска болница

Всички, които имат инвестиционни намерения, трябва да се съобразяват с влезлия в сила подробен устройствен план, заяви Комитова

Регионалният министър дава зелена светлина за нова сграда за детска болница

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В рамките на дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда за строеж на детска болница - отново в рамките на Медицинска академия. Сградата ще е висока 20 метра.

Това съобщи в Министерски съвет министър Виолета Комитова след среща с редставители на Инициативата "За истинска детска болница" за строеж на нова детска болница, чиито представители днес протестираха пред сградата на правителството, предава БГНЕС.

Виолета Комитова и здравният министър Стойчо Кацаров проведоха среща с родителите и представителите на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", които протестираха пред сградата на Министерския съвет. Срещата се състоя след предложение на служебния премиер Стефан Янев, който отбеляза, че исканията на протеста ще бъдат чути от двама министри днес - на МРРБ и на МЗ, в търсене на взаимно полезно решение.

Регионалният министър обясни, че преди два дни в министерството е имало среща с всички заинтересовани участници по въпроса и благодарение на тази среща е научила доста факти по казуса.

„През 2004 г. възниква идеята за създаване на детска болница. Тогавашното Народно събрание е поискало експертни становища по въпроса. Тогавашното Министерство на здравеопазването е заявило, че недостроеният корупус, за който става дума, е негоден за използване“, обяви тя и добави, че в резултат на това становище през 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда за бъдещо строителство. 

Още по темата

„Влизането на един подробен устройствен план в сила е равно на закон“, подчерта Комитова и добави, че всички, които имат инвестиционни намерения, трябва да се съобразяват с влезлия в сила ПУП.

„През 2019 г. тогавашното Министерство на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус. Има процедури, има обжалвания. През 2020 г. има договор с изпълнител, който трябва да изпълни тази поръчка. През 2021 г. при мен идват всички участници и ми съобщават, че от 6 месеца очакват от регионалното министерство да им съдейства да изготвят ПУП, в който старата сграда съществува като такава – недостроената сграда. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в сила ПУП през 2011 г., няма как в един действащ план изведнъж да се появи една стара сграда. Нямаме законова норма, с която да съдействаме по този начин да се случи този проект – реконструкция и дострояване на съществуващата сграда“, обясни служебният регионален министър.

От своя страна служебният здравен министър Стойчо Кацаров каза, че очаква да бъдат предприети съответните мерки от регионалното ведомство, тъй като от тях зависи съдбата на проекта.

„Здравното министерство гледа на нещата в големия им мащаб. В детското здравеопазване като цяло изграждането и на най-хубавата детска болница няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ. Наред с решението за изграждане на такава болница, ние ще предложим и вече сме предложили, допълнителни мерки, които да подобрят като цяло детското здравеопазване в страната“, заяви той.

Според него не всички деца ще могат да се лекуват в тази болница и увери, че съществуващите педиатрични отделения ще продължат да съществуват, дори и след изграждането на лечебното заведение.

Министър Кацаров каза, че сегашната обществена поръчка е обявена преди година от здравното министерство. „Обществената поръчка не е предвиждала блъскане на старата сграда. Предвиждала е реконструкция на старата сграда“, уточни той.

Петкана Бакалова от Гражданската инициатива „За истинска детска болница“ изрази задоволство от постигнатото по време на срещата и подчерта, че вече е ясно, че 40-годишното скеле със сигурност ще бъде разрушено, което слага и край на сегашната обществена поръчка.

Тя припомни, че исканията им са за прекратяване на порочната обществена поръчка, възлагане на анализ на нуждите на детското здравеопазване, възлагане на качествено техническо задание, провеждане на архитектурен конкурс.

„Всичко това, гарантирано чрез Обществен съвет, който да гарантира диалога с гражданите и който да върне доверието в институциите. Много добре знаем, че срокът на служебното правителство е твърде кратък, за да постигне всичко това, но това, за което настояваме да се свърши в рамките на мандата на служебното правителство, е прекратяване на обществената поръчка и на порочния договор с изпълнителя“, добави още тя.

Ако се прекрати договорът за реконструкция за строеж на Националната детска болница между Министерство на здравеопазването и избрания консорциум, се отдалечаваме с 10 години от реализацията на този проект. Това заяви инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на "Здравна инвестиционна компания" EАД, в становище за Investor.bg.

Дружеството е с делегирани от МЗ правомощия да извърши ръководството на процеса по изграждането на болницата, като проведе всички необходими процедури и да въведе в експлоатация сградата.

"Категорично не е необходим нов конкурс. Последният конкурс бе проведен като международен и имаше участие от международни компании, класирани от възложителя. Нови анализи, нови конкурси и рестартирането отново на целия процес ще отдалечат реализацията на общата цел на всички – да може да се лекуват децата качествено с грижа под един „покрив“, без да бъдат разкарвани между отделните болници и клиники", посочва инж. Алексиев.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Симеон Дянков: Всички ще платим загубите, които се натрупват с времето за ББР