Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ресторантите отварят с до 50% от капацитета си на 12 април

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите в големите търговски центрове

Ресторантите отварят с до 50% от капацитета си на 12 април

Снимка: Bloomberg LP

На 12 април ще отворят заведенията за хранене и развлечение, но с до 50% от капацитета си и с намалено работно време (от 6 до 23 часа), става ясно от новата заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

С нея плавно се премахват ограниченията, свързани с опитите да бъде спряно разпространението на коронавируса в страната. В момента заради тях работят само заведенията с градини или с възможност за поставяне на маси на открито.

Баровете ще отворят от 29 април, като отново ще се допускат посетители до не повече от 50% от капацитета им.

Още по темата

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите в големите търговски центрове. От тази дата се разрешават и посещения в игрални зали и казина.

От 12 април, тоест след края на пролетната ваканция, в класните стаи се завръщат учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и децата в предучилищна група в училище, както и учениците в специални училища и със сензорни увреждания, и от малките населени места (с по една паралелка в съответния клас в училището).

Децата до 4-ти клас ще могат да участват и в извънкласни дейности и занимания, занимални и други организирани от училище и извън училище мероприятия.

Поетапно присъствено ще се завърнат учениците от 5-и до 12-и клас, както следва - от 12 април до 23 април учещите в 7-и, 8-и и 10-и клас, а от 26 април до 29 април - 5-и, 9-и и 12-и клас. В заповедта липсват разпоредби за учещите в 6-и и в 11-и клас, защото тяхното завръщане е предвидено за май. Сегашната заповед обхваща периода до 30 април.

За университетите се допуска провеждането на практически занимания и изпити, обучения на студенти, докторанти и специализанти, които не могат да бъдат проведени в електронна среда. Присъствени ще бъдат семестриални изпити с практическа част, както и държавните изпити и защити на дипломни работи.

Допуска се още и провеждането на културни и развлекателни мероприятия - фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство. Има ограничения за използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра, носене на защитни маски за лице, както и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви). 

Заповедта постановява още обектите, които не са били затворени досега, да организират контрола върху броя клиенти и да не допускат повече от 1 човек на 8 кв. метра площ.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

3
 
1
 
7
xkm
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ще чакате за сведения , глупаци и ще подсмърчате .
2
 
2
 
6
ing5rov до: xkm
преди 7 месеца
тая класация предизвиква само смех у Господа ... : )))
2
 
2
 
5
xkm
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
На такова общество - такава съдба . Първенството по смъртност ни е вързано в кърпа . Сами си го искаме и ще си го направим .
1
 
3
 
4
ing5rov до: xkm
преди 7 месеца
е ти какво , безсмъртни ли искаш да сме ... или покрай ковида се сети , че май не сме ... :)))... за там няма ред и билет .
4
 
3
 
3
xkm
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
xkm до abdulПо- страшното е , че има хора, които мислят като теб .

Още от Икономика и политика
Служебният кабинет отпусна 6 млн. лева за туроператорите