IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство, който не бива да пилеем

Президентът участва в официалната церемония на вр. Шипка, с която беше отбелязана 140-та годишнина от Освобождението на България

14:28 | 03.03.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем“, заяви президентът Румен Радев в изказването си на церемонията на връх Шипка по повод 140-та годишнина от Освобождението на България.

„Днес сме се събрали на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало“, допълни още той, цитиран от пресцентъра на Президентството.

В официалната церемония на връх Шипка участваха още и Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, които отслужиха заупокойна молитва за загиналите в битките за свободата на България, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и други официални лица и граждани.

„През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, обърна се президентът към хората, дошли на паметния връх.

“По случай честването на 140 години от Освобождението и Националния празник на Република България 3 март си спомняме с дълбока признателност и отдаваме почит към паметта на всички воини, загинали за свободата на България”, написа българският премиер Бойко Борисов в писма до своите колеги от Полша, Румъния, Черна гора, Молдова и Украйна.

В тях премиерът подчертава, че страната ни високо цени историческите връзки и традиционното сътрудничество през годините с държавите, чиито представители са участвали в нейното освобождение, посочват от правителствената пресслужба.

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов получи поздравителни писма от премиерите на Руската Федерация и на Турция Дмитрий Медведев и Бинали Йълдъръм по случай Националния празник на България.

Бойко Борисов разговаря по телефона и със сръбския премиер Александър Вучич, пред когото изрази признателност за съпричастността на сръбския народ към освобождението на България през 1878 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
sosi
преди 6 години
Император Александър II е написал в манифест ясно за какво е водил война, за да не бъде угнетеното християнско население в Турция "разделено с нас и от целия Руски народ". Кишинев, 12 април 1877г.Явно Берлинския конгрес е осуетил плановете му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 12
Стефчо
преди 6 години
Браво на Радев - така се чества национален празник. Преди 2 г. по време на президентството на *** бях на 3 март на Шипка...това евроатлантическо л.йно беше пратило вицето си от страх да не го освиркват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още