IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Управляващите залагат на карта европейската ни принадлежност

Ако премиерът иска някой друг да контролира министрите му, да инициира промяна в Конституцията, призова държавният глава

17:46 | 25.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Как да очакваме да бъдем приети в Шенген и в еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност? Това попита президентът Румен Радев във връзка с напрежението между институциите след последния Консулттивен съвет за национална сигурност (КСНС).

„Има политици, които водят война с българската държавност, сами виждате какви лъжи се тиражират в медиите. С дискредитирането на президентската институция тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България, и то в разгара на европейското председателството“, каза държавният глава в отговор на журналистически въпрос, цитиран от прессекретариата на президенството. Румен Радев добави, че има опит да се приватизира европейската идея за лични политически цели.
 
„Колко струват техните евроатлантически идеи, след като деградират армията и заблуждават нашите съюзници? Какви европейци са тези политици, след като допуснаха корупцията, бедността и несправедливостта да се превърнат във визитка на страната ни, а България да бъде изхвърлена от европейската карта що се касае до свободата на медиите“, попита президентът. 

Радев подчерта, че корупцията в България е видима и „отвъд океана“ и е отразена в доклада на Държавния департамент на САЩ. Президентът посочи, че колкото повече се дават клетви към евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа.
 
В отговор на въпрос дали е провел среща с министрите по настояване на министър-председателя, президентът Румен Радев заяви, че ако премиерът счита, че ако някой друг трябва да контролира министрите му, то той трябва да инициира и съответните промени в конституцията.

Още преди КСНС Радев заяви пред студенти, че у нас има кражби и злоупотреби, защото много процедури остават „на тъмно”. В отговор премиерът Бойко Борисов призова министрите си лично да разяснят на президента обществените поръчки в подчинените си ведомства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ОТ СТАТИЯТА: "Радев подчерта, че корупцията в България е видима и отвъд океана и е отразена в доклада на Държавния департамент на САЩ"ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ Г-Н РАДЕВ ??ДА НЯМА ПРОИЗНАСЯНЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ ПО ЗАКОНА МАГНИТСКИ , ПО ЗАВЕДЕНОТО ОТ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ДЕЛО СРЕЩУ ЦАЦАРОВ И ПЕЕВСКИ?! В някои сайтове се появи информация за блокирани сметки на стойност 2,1 млрд. $ Истина ли е това или е лъжа?!Научете се да говорите ясно , а не оптек8аемо напоително с вкарване на много вода в айрана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още