IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени се забавя

Поскъпват тютюневите изделия, според данните на НСИ за януари

12:24 | 28.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ръстът на производствените цени се забавя през януари 2019 г., като увеличението на годишна база е 1,4% - по-ниско спрямо отбелязаните ръстове в последните месеци от 2,7% през декември, 3,4% през ноември, 4,4% през октомври, 3,7% през септември3,8% през август и 4,7% през юли.

Общият индекс на производствените цени през януари 2019 г. се понижава с 0,4% спрямо декември. По-ниски са цените в преработващата промишленост - с 0,9%, а увеличение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%, и в добивната промишленост - с 0,2%, съобщи НСИ. 

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на основни метали - с 5,2%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0,2%, а покачване е регистрирано при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0,8%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета  - с 0,6%.

Общият индекс на производствените цени през януари 2019 г. нараства с 1,4% в сравнение със същия месец на 2018 година.

nsi1 nsi1

Източник: НСИ

Увеличението е при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,3%, и в преработващата промишленост - с 0,5%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 3,6%.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 5,8%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4,8%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,7%. Намаление на цените е регистрирано при производството на основни метали - с 5,2%.

Цените на вътрешния пазар

Производствените цени на вътрешния пазар през януари 2019 г. се покачват с 0,1% спрямо предходния месец.

Повишение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%, а понижение е регистрирано в добивната промишленост - с 3,3%, и в преработващата промишленост - с 0,1%.

В преработващата промишленост  по-ниски цени спрямо предходния месец се наблюдават при производството на основни метали - с 2,3%. По-високи цени са отчетени при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2,7%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 1,2%.

Цените на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през януари 2019 г. се понижава с 1,3% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост цените намаляват с 1,6%. По-съществен спад е регистриран при производството на основни метали - с 5,8%, а покачване се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 0,7%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0,6%.

Производствените цени на международния пазар през януари 2019 г. нарастват с 0,5% в сравнение със същия месец на 2018 година.

В преработващата промишленост цените намаляват с 0,6%. По-ниски цени се наблюдават при производството на основни метали - с 4,8%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0,2%. Покачване е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,5%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още