IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в цените на сиренето и маслото може да стигне 15% на годишна база

В същото време изкупните цени на кравето мляко ще бъдат по-ниски, твърдят анализатори

13:41 | 03.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Средните цени на дребно на млечните продукти в България през 2017 г. ще бъдат с около 10-12% по-високи отколкото през 2016 година, според прогноза в бюлетина на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института за аграрна икономика. 

Анализаторите посочват, че достигнатите в момента цени на дребно на млечните продукти отбелязват нов връх. В същото време изкупните цени на кравето мляко ще бъдат по-ниски, отколкото в предходния периоди - 2012-2014 г.

Най-значително според САРА се очаква да бъде увеличението при цените на дребно на маслото и саламуреното сирене, където увеличението може да достигне 15-16% на годишна база. Това увеличение се вижда най-вече в сегмента млечни продукти от по-нисък ценови клас.

Цените на млечните продукти се повишават и в ЕС, като средната цена е с 32% по-висока от септември 2016 г. и с 10% за 5-годишен период.

След спада в началото на годината продължава възстановяването на производството на сурово мляко в Европа.

Според експерти скокът в цените в Европа, включително на маслото, се дължи на засиленото търсене както в развитите, така и в развиващите се страни. Особено висок е ръстът на консумацията на масло в Китай.

Едновременно с бума в търсенето намаля производството на най-големия износител на мляко в света - Нова Зеландия, както и на Европа, където отмяната на млечните квоти преди две години предизвика свръхпроизводство и спад на цените.

***

Бюлетинът се издава в рамките на проект “Засилване на аналитичния и публичен капацитет на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство” – CAPA, подкрепен от Фондация “Америка за България”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още