IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Дянков: Спадът в икономиката на България ще е между 6% и 10%

Предизвикателствата за икономиката сега започват, смята бившият финансов министър

11:59 | 26.04.20 г. 3
<p>
	Симеон Дянков. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Правителството на България се справя отлично със здравната криза. Първите икономически мерки също бяха много добри, но предизвикателствата за икономиката сега започват. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков за „Тази неделя“ по bTV. В момента той се намира в САЩ, където шеста поредна седмица се намира у дома заради въведените строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Дянков обясни, че според него по-песиместичните прогнози за икономиката на България ще се сбъднат. Бившият министър предположи, че у нас спадът ще е между 6-8%, може би и 10%.

Според него причина за това е, че все още не е ясно колко дълго ще продължи кризата и изтъкна, че трябва да се готвим за тежки месеци. 

По думите му по време на криза не е най-важно да има правилен пакет от мерки, а да се вземат бързи решения, които да се поправят в крачка.

Бившият министър подчерта, че у нас първите стъпки са правилни. Той смята, че обявените от кабинета програми, като мярката 60/40 и грантовата система, са полезни, защото са влезли бързо в употреба. „Разбира се, дори да се дават заеми, макар и безлихвени, домакинствата и бизнесът няма да издържат дълго. Трябва да се мисли за бъдещи стъпки“, изтъкна Дянков и допълни, че някои страни вече са увеличили ставките за бизнеса. Така ще се запазят работните места, но и ще се запазят доходите на домакинствата.

Икономистът смята, че туризмът в България ще бъде ударен, тъй като зависим от транспортни връзки и от страните, които изпращат поток от туристи към България.

„Ние се фокусираме твърде много върху секторите, които са на първо ниво – туризъм и транпосрт. Има и сектори, които са поне толкова засегнати и важни за страната – производството на авточасти, които се правят край редица градове у нас. Тези заводи дълго време няма да работят в пълен капацитет, а за работниците трябва да се мисли сега“, подчерта той.

Бившият министър смята, че България формално покрива всички критерии за влизане в ERM II. Според него страната ни се нуждае от „чакалнята“ за еврозоната, защото там са големите финансови ресурси, на които можем да разчитаме.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Antikvar
преди 3 години
Производствена фирма пуска работниците си масово да си одумкат отпуските през април. Производството и естествено пада с повече от 20%. След връщане на работа ги преназначава на 4 часов работен договор /като ги заплашва с повишената безработица/ = 60/40...аз знам вече няколко. ИЗВОДА - помощите са вредни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
tetris12
преди 3 години
Дянков ги разбира работите, хотела му, който се водеше на името на майка му работеше без касов апарат докато бе министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"По думите му по време на криза не е най-важно да има правилен пакет от мерки, а да се вземат бързи решения, които да се поправят в крачка."Проба-грешка ... гениален е малката пица , както винаги ... той също като Милен Велчев трябваше да кара самоизолацията в софийския централен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още