Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сачева: 131 хил. души ще запазят работата си по мярката 60/40

От понеделник родителите на деца до 14 години също ще могат да ползват еднократна помощ, каза социалният министър

Сачева: 131 хил. души ще запазят работата си по мярката 60/40

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Мярката 60/40 работи, каза пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"За един месец имаме нарастване на безработицата с около 91 000 души, същевременно по линия на мярката 131 000 души ще запазят работните си места", посочи Сачева.

Тя уточни, че кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни.

Към момента повече хора ще запазят работата си, отколкото да я загубят,  вследствие на тази мярка, категорична е Сачева.

Факт е, че от началото на кризата имаше много голям ръст на безработицата, имаше дни, в които се регистрираха като безработни 4000, 5000, 6000, дори 9000 души. В момента вече две седмица се регистрират по-малко от 1000 души на ден, допълни Сачева.

Още по темата
По отношение на предложението на ВМРО мярката да се промени на 80/20 Сачева каза, че за определени сектори това е възможно да се наложи.

В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризъм и ресторантьорство, културата, спортът. Мярката е отворена за много широк кръг икономически дейности.

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години, каза Сачева.

Няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск.

„Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също да ползват на базата на този критерий тази помощ. Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Т.е. още 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж. Ще направим всичко възможно тази мярка да е достъпна“, каза Сачева.

Сачева заяви още, че социалното министерство по линия на програма "Човешки ресурси" е организирало 45 млн. лв. за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга. Удължена е програмата „Топъл обяд“, така че до края на юни да се дава храна на социално слаби. Продължават и други инициативи. съвместно с БЧК за раздаване на пакети на храни.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Сачева,а колко хиляди няма да могат да ползват тази мярка,изчислили ли сте.....?
0
 
3
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Сачева: 131 хил. души ще запазят работата си по мярката 60/40
Въпросът е до кога, ще ги запазят? Мисля, че отговорът е докато спрат помощите и доста от спасените, ще изпаднат на борсата.
0
 
5
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
След няколко промени я направиха малко по-работеща и защо беше целия зор да не послушате от самото начало бизнеса и да е работеща още в началото. В този си вид би била работеща, ако имаме пълен рестарт в близките дни, но не ми се вярва да стане, така, че по-скоро отлага проблема. Няма да коментирам ужасно грешните разчети за необходимия ресурс.

Още от Икономика и политика
Как се отразява заетостта върху числеността на населението в България?