IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Септември идва с до 50% отстъпки за почивка на Черноморието

Промоциите в цените на пакетите за Гърция се очакват по-късно есента, коментират от бранша

13:28 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В края на август и началото на септември много от хотелите по Черноморието драстично свалят цените. Някои вече са пуснали промоции и отстъпки от 30 до 50%. Това сочат наблюденията на Института за анализи и оценки в туризма. След слабото начало на сезона, сега в битката за всеки клиент хотелиерите засипват туристите с всякакви атрактивни предложения.

Очакванията са през почивните дни около официалните празници през септември  хиляди българи да тръгнат на път. Офертите за по-евтина ваканция в края на сезона тази година започнаха още от 20 август. Без да чакат септември, повечето хотелиери в „Слънчев бряг” постепенно свалят цените.
„При хотелите със спа център се дава безплатен масаж или безплатно използване на спа центъра“, каза Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от Нова телевизия.

Най-сериозни намаления се очакват в хотелите, които успяха да запазят цените си през август. След първата седмица на месеца близо 30% от хотелиерите по морето пуснаха промоции с отстъпки от 30 до 50 на сто, за да спасят сезона. Сега при тях намаленията ще са минимални. 

„До 15 септември имаме 30% намаление на цените спрямо август, а след това 50-60 % спрямо активни сезон. През септември средната заетост на хотелите ще е между 38 и 40%”, каза Занков.

„Голяма част от хотелите ще затворят още около 20 септември, но има и такива, които ще удължат сезона до 30 септември и дори началото на октомври – големи вериги, които работят предимно с чужди туристи”, каза още Антония Чомполова, представител на туристическа агенция.

Последните чартъри към морските ни курорти са на 8 октомври. Има свободни места в почти всички хотели на втора и трета линия в големите комплекси. Повече резервации през септември има около първия дълъг уикенд след активния сезон – около Деня на Съединението.

На първа линия до плажа в големите комплекси по морето през септември ще може да се нощува срещу 140-180 лв. В апарт комплексите в курорта, както и в семейните хотели в Поморие вече има оферти и за 20 лв. за човек, а квартирите на юг ще наемаме дори за 6-7 лв. за нощ. Оферти за почивка в хотел в Созопол намираме срещу 70 лв., а в по-луксозните комплекси – около 200 лв. В много от хотелите, в зависимост от престоя, се изготвят и индивидуални оферти за туристите.

Отстъпки в цените на пакетите готвят и хотелиерите при съседите. Но от по-късно, тъй като там активният сезон продължава и след септември.

Въпреки спада на туристите по Черноморието това лято не можем да говорим за провал или за нужда от спасяване на летния туристически сезон, смята Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма. Според експерта ситуацията е била предвидима заради връщането на Турция, Египет и Тунис на туристическия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още