IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се намери ли решение на спора между Атина и Скопие за името на Македония?

Управлението на Македония има желание да отпуши пътя пред страната за приемането ѝ в НАТО и ЕС, коментира евродепутатът Андрей Ковачев

11:57 | 16.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Очакваме да се намери решение и да се отпуши пътя на Македония както за членство в НАТО, така и за започване на преговори за членство в Европейския съюз (ЕС). Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„След като и България успя тази година да подпише с Македония договор за добросъседство, остана единствената пречка пред това да се намери решение на спора Атина-Скопие", коментира Ковачев.

По думите му наистина сигналите от управляващите в Гърция са, че те са склонни да приемат новото име на страната.

„Квазинационалистическото управление на Скопие с тази пропагандна кампания, която в последните няколко години беше засилена от предишното управление, сега е с доста по-умерени тонове и с искрено желание за намиране на решение на този спор, както и за отпушване на пътя пред Македония, който беше затворен през последните 11 години“, посочи той.

„Надявам се много, че политиците в Атина ще имат смелост да вземат това решение и наистина да не го правят политически спор между управляващи и опозиция. Да отпушат веднъж завинаги този десетилетен спор. Разбира се и в Скопие също трябва да направят съответно в името на историческата справедливост своите изводи и да приемат това решение“, каза още Ковачев.

Що се отнася да втората фаза от преговорите за Brexit Евродепутатът посочи, че тя засяга бъдещите отношения между Великобритания и ЕС в сферата на търговията и достъпа до единния пазар.

„Сумата, която Великобритания трябва да плаща, беше дискутирана и на първа фаза – около 40-50 млрд. евро, но също така това са само цифри, които засега не са законно обвързани от страна на Великобритания“, заключи той.

Целия разговор можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още