Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Системите за измерване на чистотата на въздуха в София ще бъдат свързани

Целта е да се стигне до максимално ясна картина за състоянието на въздуха в столицата

Системите за измерване на чистотата на въздуха в София ще бъдат свързани

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Системите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и гражданските мрежи за измерване на качеството на атмосферния въздух в София ще бъдат свързани. Това стана ясно днес след срещата на министъра на околната среда Нено Димов, кмета на София Йорданка Фандъкова, членовете на съвета на учените към МОСВ и Стефан Димитров, създател на гражданската платформа Airbg.info, информира екоминистерството.

„Целта е различните системи да бъдат интегрирани, така че да имаме максимално ясна картина за състоянието на въздуха в София“, обясни министър Димов. 

Още по темата

Йорданка Фандъкова припомни, че предстои Столичната община да пусне и своя измервателна система с 20 станции. Тe в бъдеще ще бъдат интегрирани с другите системи.

Според проф. Христомир Брънзов на първо време предстои съвместяване на двата типа устройства – 5-те на ИАОС, и повече от 200 станции, които гражданите на София са поставили със собствени сили и средства. В рамките на следващите 6 месеца учени и експерти ще направят калибриране на измервателната техника на Airbg.info и изпълнителната агенция. 

„Инициативата е добро начало към изясняване на източниците на замърсяване“, потвърди и проф. Брънзов.

„Данните от нашата независима мрежа започват да се приемат от общинската и изпълнителната власт. Преди година това беше немислимо, затова е добре, че приеха да работим заедно“, каза Стефан Димитров от гражданската платформа. Той добави, че се следва добър модел за синхронизиране, който успешно е бил приложен преди година в Германия.

Нено Димов припомни, че в момента се работи по изготвянето на стандарти за качество на горивата за битово отопление, така че още от следващия отоплителен сезон те да бъдат прилагани и да се намали замърсяването на въздуха от бита.

Припомняме, че заради трайното замърсяване на големите градове с фини прахови частици (ФПЧ) Еврокомисията предприе наказателна процедура срещу България. 
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Едва 8% от фирмите ще се възползват от мярката „60/40“